Šiaurės Korėjos lyderis ketina vykti į Rusiją deryboms dėl ginklų pardavimo, teigia JAV

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas tikisi išvykti į retą kelionę į užsienį, t. y. į Rusiją ir ten susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu, kad aptartų ginklų tiekimą Maskvai jos karui Ukrainoje, pirmadienį pranešė JAV.

 Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 8:02 AM

Ukraina tiek pietuose, tiek rytuose vykdo itin kruopščiai stebimą kontrpuolimą, kurį V. Putinas pirmadienį pavadino nesėkme, bet Maskva vis tiek nori skubiai užsitikrinti daugiau karinių tiekimų savo pajėgoms sustiprinti.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos (NST) atstovė spaudai Adrienne Watson sakė, kad „Rusijos ir KLDR derybos dėl ginklų aktyviai vyksta“, pavartodama Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos akronimą.

„Turime informacijos, kad Kim Jong Unas tikisi, jog šios diskusijos bus tęsiamos, įskaitant lyderių lygio diplomatinį dialogą Rusijoje“, – pridūrė ji.

JAV praėjusią savaitę perspėjo, kad Rusija jau pradėjo slaptas derybas su Šiaurės Korėja dėl įvairios amunicijos ir atsargų, skirtų Maskvos karo veiksmams, įsigijimo.

Pasak laikraščio „The New York Times“, vėliau šį mėnesį Kimas šarvuotu traukiniu greičiausiai vyks į Vladivostoką, esantį Rusijos Ramiojo vandenyno pakrantėje netoli Šiaurės Korėjos, susitikti su V. Putinu.

Laikraštis teigė, kad V. Putinas nori iš Šiaurės Korėjos gauti artilerijos sviedinių ir prieštankinių raketų, o Kimas netgi gali atvykti į Maskvą, tačiau tai dar neaišku.

O Kimas, kaip pranešama, siekia pažangių technologijų, skirtų palydovams ir branduoliniams povandeniniams laivams, taip pat pagalbos maistu savo skurdžiai šaliai.

Seulo suvienijimo ministerijos, kuri rūpinasi abiejų Korėjų tarpusavio santykiais, pareigūnas sakė, kad įvairūs įvykiai „indikuoja“ didėjančią ginklų sandorio tarp Pchenjano ir Maskvos galimybę.

„Bet koks Šiaurės Korėjos ir kaimyninių šalių bendradarbiavimas turi būti vykdomas taip, kad nekenktų tarptautinėms normoms ir taikai“, – sakė jis žurnalistams.

Praėjusią savaitę Vašingtonas pareiškė, kad, nepaisant savo neigimų, Šiaurės Korėja 2022 metais Rusijai tiekė įvairaus tipo raketas, kurias naudojo privati samdinių bendrovė „Wagner“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.