Tęsdamas santykių normalizavimą su arabų šalimis, Izraelis atidarė ambasadą Bahreine

Izraelis žengė dar vieną žingsnį, siekdamas normalizuoti santykius su arabų šalimis, praneša agentūra „Reuters“.

Tęsdamas santykių normalizavimą su arabų šalimis, Izraelis atidarė ambasadą Bahreine.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tęsdamas santykių normalizavimą su arabų šalimis, Izraelis atidarė ambasadą Bahreine.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-05 11:25

Užsienio reikalų ministras Elis Cohenas pirmadienį atidarė savo šalies ambasadą Bahreine – praėjus trejiems metams po oficialių santykių užmezgimo. Ambasada yra „mūsų bendro įsipareigojimo siekti saugumo ir gerovės visoms mūsų regiono tautoms ženklas“, – sakė Bahreino diplomatijos vadovas Abdullatifas Al Zajanis.

E.Cohenas teigė, „jog sutarta bendradarbiauti, kad būtų padidintas tiesioginių skrydžių skaičius, plečiamas turizmas, prekybos apimtys ir investicijos“.

Dar spaudžiant buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui, atskiros valstybės atsiskyrė nuo bloko, kuris Izraelį laiko priešu. 2021 m. Jungtiniai Arabų Emyratai tapo pirmąja Persijos įlankos šalimi, atidariusia diplomatinę atstovybę Izraelyje. Normalizuoti santykius su Izraeliu pradėjo ir Sudanas bei Marokas.

Įtakinga arabų valstybė Saudo Arabija užmezgė kontaktus su Izraeliu ir leido tiesioginius skrydžius, tačiau visaverčius diplomatinius santykius sieja su palestiniečių siekių įgyvendinimu. Šių pagrindinis reikalavimas yra savos valstybės sukūrimas – dalis Izraelio vyriausybės tai kategoriškai atmeta.

Stebėtojai arabiškojo fronto prieš Izraelį švelnėjimą aiškina ne tik amerikiečių spaudimu. Regione vis labiau baiminamasi ir didėjančios Irano įtakos, tai padėjo suartinti buvusias priešininkes. Vis dėlto ši tema daugelyje arabų šalių yra labai jautri. E.Cohenas neseniai slapta derėjosi su Libijos kolege Najla El Mangoush. Kai Izraelio ministras patvirtino pokalbius, ši buvo atleista.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.