UNESCO rekomenduoja įtraukti Kyjivą ir Lvivą į nykstančio paveldo sąrašą

Kyjivo Šv. Sofijos katedra ir istorinis Vakarų Ukrainos miesto Lvivo centras turėtų būti įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo objektų, kuriems dėl Rusijos invazijos gresia pavojus, sąrašą, antradienį pranešė aukštas šios Jungtinių Tautų (JT) institucijos pareigūnas.

 Kijevas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Kijevas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-05 19:44, atnaujinta 2023-09-05 19:45

„Šioms vietovėms gresia sunaikinimas. Buvo išpuolių prieš buferines zonas aplink šias vietas ir mes nežinome, kas nutiks ateityje“, – naujienų agentūrai AFP Paryžiuje sakė Pasaulio paveldo programos vadovas Lazare'as Eloundou.

Pasaulio paveldo komitetas, susirinksiantis rugsėjo 10–25 d. Rijade, „tikėtina“ priims sprendimą „remdamasis ekspertų nuomone“, kad šioms vietovėms „akivaizdžiai gresia pavojus“, pridūrė L. Eloundou.

Ukrainos Odesos uostamiesčio centras jau įtrauktas į nykstančių pasaulio paveldo objektų sąrašą, keli jo pastatai liepos pabaigoje buvo sugriauti per ataką, kurią UNESCO tuomet apibūdino kaip „begėdišką“.

Liepos pradžioje Lvive buvo susprogdintas dar vienas istorinis pastatas, o JT institucija pareiškė, kad tai buvo pirmasis smūgis Pasaulio paveldo konvencijos saugomai teritorijai ir pirmasis po įsiveržimo Rusijos įvykdytas konvencijos „pažeidimas“.

UNESCO duomenimis, nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Maskvos tankai įriedėjo į Ukrainą, žala padaryta 270 Ukrainos kultūros objektų.

Kyjivo istoriniame centre esanti Šv. Sofijos katedra, kaip ir Pečiorų Lauros vienuolynas, yra „vienas iš svarbiausių paminklų, reprezentuojančių XI a. pradžios architektūrą ir monumentalųjį meną“, sakoma UNESCO svetainėje. Šie paminklai įtraukti į Pasaulio paveldo sąrašą nuo 1990 m., o Lvivo centras – 1996 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.