O. Arestovičius atskleidė kortas: ketina dalyvauti Ukrainos prezidento rinkimuose, kalba apie „mirusius Vakarus“

Buvęs Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovičius dar kartą užsiminė kituose prezidento rinkimuose sieksiantis šalies vadovo posto.

O. Arestovičius ir D. Bykovas.<br>Stop kadras.
O. Arestovičius ir D. Bykovas.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 12:21 PM

Interviu su rusų rašytoju Dmitrijumi Bykovu 48 metų O.Arestovičius prasitarė ketinantis dalyvauti kitais metais turinčiuose vykti Ukrainos prezidento rinkimuose ir kalbėjo apie savo norą sukurti „laisvų kūrybingų žmonių visuomenę, grindžiamą pasitikėjimu, džiaugsmu ir žingeidumu“. Šią idėją politikas vadina „Vidudienio pasauliu“.

Prezidento rinkimai Ukrainoje turi būti surengti 2024 m. kovo 31 d. pagal šalies konstituciją, kuri numato, kad rinkimai turi būti rengiami penktųjų kadencijos metų paskutinį kovo sekmadienį.

Tačiau dėl Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. Ukrainos vyriausybė įvedė karo padėtį, o Ukrainos įstatymai neleidžia rengti prezidento rinkimų karo padėties laikotarpiu. Todėl jei karo padėtis tuo metu vis dar galios, rinkimai gali būti atidėti ir perkelti į kitą datą.

Kaip savo pokalbyje su D.Bykovu deklaravo O.Arestovičius, jis siekia sulaužyti „triuškinančią, žudančią sistemą bei būti tarpininku tarp žmonių ir sistemos, kuri juos suėda, žemina ir žudo“.

Buvęs V.Zelenskio patarėjas toliau teigė norintis sukurti laisvų ir kūrybingų žmonių visuomenę, grindžiamą pasitikėjimu, džiaugsmu ir žingeidumu, kurią jis pavadino „Vidudienio pasaulio prologu“ arba trumpiau – „Vidudienio pasauliu“.

Rusų rašytojui ėmus kalbėti apie Vakarų, kurie anot jo, neturi jokių naujų idėjų, nuosmukį, O.Arestovičius sutiko su šia mintimi pareiškęs, kad Vakarai esą yra „mirę daugiau nei 100 metų“. Jo manymu, Ukrainai reikia kurti naują civilizaciją.

O.Arestovičius nepasikuklino ir prabilo ne tik apie tariamą Vakarų, bet ir visos žmonijos degradaciją. „Žmonija priėjo vystymosi akligatvį. Ji neturi tobulėjimo perspektyvos ir tai lengva suprasti pastebėjus, kad nėra jokio ateities paveikslo. Jo nėra, niekas jo negali pateikti. Tai atsitiko pirmą kartą žmonijos istorijoje“, – dėstė jis.

D.Bykovo paklaustas atksleisti savo nuomonę apie dabartinį Ukrainos prezidentą V.Zelenskį, kurio patarėjas anksčiau buvo, O.Arestovičius pareiškė, kad šis esą yra „pereinamojo laikotarpio figūra“, tačiau kaip tokia, tolimoje ateityje bus vertinama labiau teigiamai, negu neigiamai.

Skandalinga figūra

Beje tai ne pirmas kartas, kai O.Arestovičius užsiminė apie savo planus kandidatuoti Ukrainos prezidento rinkimuose.

Rugpjūčio vidryje jis įsivėlė į dar vieną skandalą, komentuodamas, kodėl ukrainiečiai turėtų jį išrinkti kitu valstybės vadovu. Tai įvyko per vieną iš politikos apžvalgininko ir publicisto Jurijaus Romanenkos laidų.

O.Arestovičius tuomet reagavo į ukrainiečių komentarus, kad dėl jo griežtų pasisakymų žmonės nebalsuos už jį per artėjančius prezidento rinkimus.

„Noriu jūsų paklausti, velniai griebtų! Jei nebalsuosite už mane, kam bus blogiau? Pasibaigus karui, sėdėsiu jachtoje Ramiajame vandenyne, valgysiu omarus ir vesiu seminarus. Kas tau nutiks, jei nebalsuosi už mane? Tu galvoji savo kvaila galva, – širdo jis.

Jis teigė, kad ukrainiečiai neva nori būti apgaudinėjami ir nepriimti realybės.

Pasak jo, ukrainiečiai „nori girdėti pasakas, kad jie yra puikūs, šviesūs ir šlovingi“, visada save giria ir nepripažįsta, kad turi tam tikrų trūkumų.

„Ką jūs pasirinksite? Pasirinksite tą, kuris jums pasakos, kokie jūs šlovingi ir didingi, bet nė žodeliu neužsimins, kokie jūs blogi. Taigi jie, idiotai, išprievartaus jūsų dukteris, pervažiuos automobiliu jūsų sūnus, išnaudos jus, o jūs viską jiems parduosite. Parduosite savo ateitį, savo vaikų ateitį ir savo gerovę“, – laidoje kalbėjo O.Arestovičius.

Buvęs V.Zelenskio patarėjas tuomet pridūrė, kad nori stoti tarp sistemos, kuri „išnaudoja ir ryja“ ukrainiečius.

„Aš stengiuosi išgelbėti jus, idiotai“, – sakė jis.

Be to, O.Arestovičius eteryje su rusų žurnaliste ir rašytoja Julija Latynina, sakė, kad Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas padarė viską, kad „dehumanizuotų“ ukrainiečius, o žmonės „padarė viską, kad tai įvyktų“.

O.Arestovičius pirmą kartą apie savo ketinimą kandidatuoti Ukrainos prezidento rinkimuose pareiškė dar 2022 m. rugpjūtį. Jis teigė dalyvausiantis rinkimuose tuo atveju, jei V.Zelenskis nuspręs nesiekti antros kadencijos. Tiesa, tuo metu O.Arestovičius vis dar buvo neetatinis V.Zelenskio patarėjas.

O.Arestovičius ir anksčiau ne kartą buvo patekęs į skandalus po savo prieštaringų pareiškimų.

Skambiausias iš jų lėmė tai, kad sausio 17 d. jis parašė ir įteikė savo atsistatydinimo iš prezidento kanceliarijos pareiškimą.

Jis sulaukė kritikos dėl savo svarstymų, kad Dnipre į daugiabutį namą galėjo pataikyti ne Rusijos raketa, o Ukrainos oro gynybos paleistos raketos nuolaužos. Jo žodžius panaudojo Kremlius ir Rusijos propagandistai, pateikdami juos kaip „oficialią poziciją“ Ukrainos, kuri neva „pripažino savo kaltę“ dėl civilių gyventojų žūties.

O.Arestovičius savo pareiškimą apie Rusijos priešlėktuvinės gynybos raketos numušimą Dniepro mieste pavadino didele klaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.