Palestiniečių prezidentas susilaukė kritikos dėl antisemitinių pasisakymų

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas buvo apkaltintas antisemitizmu, šiam pareiškus, kad per Holokaustą žydai buvo persekiojami ne religijos pagrindu, praneša portalas „Deutsche Welle“.

Mahmoudas Abbasas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Mahmoudas Abbasas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-08 17:09

Nors M. Abbasas taip tvirtino kalboje, kurią pasakė dar praėjusį mėnesį, šią savaitę prezidentą užplūdo kritikos lavina, JAV veikiančiam Medijų Artimuosiuose Rytuose tyrimo institutui (MEMRI) išvertus ir internete pasidalinus vaizdo medžiaga iš jo kreipimosi.

Ramaloje kreipdamasis į savo partijos „Fatah“ narius, M. Abbasas teigė, kad esą „netiesa“, jog „(Adolfas) Hitleris žudė žydus dėl to, nes jie buvo žydai“. Palestiniečių prezidentas pasitelkė antisemitinius tropus ir aiškino, kad Vokietija tariamai „kovėsi su (žydais) ne dėl jų religijos, o dėl jų socialinio vaidmens. Dėl lupikavimo ir pinigų“.

Izraelio užsienio reikalų ministerija trečiadienį socialiniuose tinkluose pasidalino M. Abbaso kalbos vaizdo įrašu ir apkaltino palestiniečių prezidentą „Holokausto neigimu“. Tuo metu Europos Sąjungos (ES) atstovas nurodė, kad M. Abbaso išsakytos pastabos yra „neteisingos“, „klaidinančios“ ir „įžeidžios milijonams Holokausto aukų ir jų šeimoms“. Palestiniečių prezidento komentarus pasmerkė ir Vokietija, taip pat JAV specialioji pasiuntinė kovai su antisemitizmu Deborah Lipstadt ir Prancūzijos konsulatas Jeruzalėje.

M. Abbaso biuras vėliau išplatino pranešimą, kuriame tvirtinama, kad „Holokaustas yra siaubingiausias nusikaltimas šiuolaikinėje žmonijos istorijoje“. Prezidento atstovas ėmėsi kritikuoti M. Abbaso atžvilgiu pradėtą „fanatišką kampaniją“. Atstovas tikino, kad M. Abbasas smerkia Holokaustą ir atmeta antisemitizmą.

Jau anksčiau būta atvejų, kuomet M. Abbasas susilaukė smerkimo dėl savo komentarų apie Holokaustą.

Skaičiuojama, kad Holokausto metu buvo sistemiškai nužudyta apie 6 mln. žydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.