Sankcijos – nė motais: V. Putino dukra sėkmingai tęsia mokslinę karjerą Vakaruose

Pranešama, kad Vladimiro Putino dukters parašyti straipsniai buvo paskelbti moksliniuose žurnaluose Vakaruose, nepaisant to, kad jai taikomos griežtos sankcijos. Žinoma, tai sukėlė kritiką socialinėse medijose.

Lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas.
Maria Vorontsova.<br>Stop kadras.
Maria Vorontsova.<br>Stop kadras.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 9, 2023, 4:21 PM, atnaujinta Sep 9, 2023, 4:37 PM

Nors jos tapatybė yra vieša Rusijos valstybinė paslaptis, kuri niekada nebuvo patvirtinta, plačiai paplitusi nuomonė, kad vyriausioji Rusijos prezidento dukra yra 38 metų vaikų endokrinologė Marija Voroncova.

Po to, kai 2022 m. vasario mėn. jos tėvas nusprendė pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą, JAV įvedė sankcijas, įskaitant turto įšaldymą, jai ir 37 metų Katerinai Tichonovai, kuri, kaip pranešama, yra kita V. Putino duktė.

Tuo metu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas nurodė, kad Maskva atsakys į sankcijas.

Vėliau sankcijas moterims taikė ir Jungtinė Karalystė, Europos Sąjunga, Japonija bei Naujoji Zelandija.

Tačiau nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „Galime paaiškinti“ (rus. Mozhem Obyasnit) „Telegram“ paskelbė, kad prezidento dukra ir toliau rašė straipsnius, kurie buvo paskelbti internetiniuose mokslo žurnaluose JAV ir Šveicarijoje.

Endokrinologė Voroncova yra medicinos mokslų kandidatė, kas Vakarų šalyse maždaug atitinka daktaro laipsnį. Maskvos valstybinio universiteto, kuriame ji yra baigusi mediciną, interneto svetainės puslapyje išvardyti Marijos Vladimirovnos Voroncovos bendraautorių straipsniai endokrinologijos ir medicinos temomis.

Straipsnius paskelbė JAV įsikūrusi „The Endocrine Society“ ir Šveicarijoje įsikūrusi atviros prieigos mokslinių leidinių leidybos svetainė MDPI.

Vienas straipsnis buvo paskelbtas prieš pat plataus masto invaziją, o kiti trys – po karo pradžios 2022 m. vasario 24 d.

Neįvardytas mokslo žurnalo redaktorius nurodė, kad sankcijos nedraudžia publikuoti mokslinių straipsnių Vakaruose, tačiau leidiniai, kurie tai daro, gali nukentėti dėl savo reputacijos.

Jis taip pat teigė, kad JAV įsikūrusi Tarptautinė endokrinologijos draugija yra gerą reputaciją turinti įstaiga, kuri yra vertinama mokslininkų bendruomenėje. Tuo metu Šveicarijos MDPI gyvuoja palyginti neseniai ir yra atviros prieigos žurnalų platforma. 

Nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „Galime paaiškinti“ (rus. Mozhem Obyasnit) savo paskelbtame pranešime nurodo, kad dėl komentaro kreipėsi į įstaigas, kurios publikavo dukros straipsnius, tačiau per du mėnesius taip ir nesulaukė jokio atsakymo iš jų. 

Dėl komentarų į įstaigas kreipėsi ir amerikiečių leidinys „Newsweek“, kuriam Tarptautinė endokrinologijos draugija pateikė trumpą atsakymą. 

„Dr. Voroncova yra bendraautorė straipsnio, paskelbto žurnalo „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“ internetinėje versijoje 2021 m. lapkritį. Tas pats straipsnis buvo popierinėje žurnalo versijoje 2022 m. vasario mėnesį. Nuo to laiko daktarė Voroncova straipsnių mūsų žurnale neskelbė“, – sakoma „Newsweek“ gautame Tarptautinės endokrinologijos draugijos atsakyme.

Jame taip pat tikinama, kad institucija „nuo Rusijos ir Ukrainos konflikto pradžios neturi nei profesinio bendravimo, nei sutartinių įsipareigojimų su daktare Voroncova“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRM komentarai apie transporto priemonės savininko deklaravimo kodą