Užvirė kova dėl J. Prigožino turtų: dėl imperijos gabalo į kovą stojo dvi Rusijos žvalgybos tarnybos

Po „Wagner“ grupuotės vadovo Jevgenijaus Prigožino mirties tarp Rusijos žvalgybos tarnybų įsiplieskė kova dėl jo turto, kur didžiausias prizas – pelningos operacijos Afrikoje. Pasak „The New York Times“ (NYT), jo palikimą tarpusavyje bando pasidalyti Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba ir Gynybos ministerijos žvalgybos agentūra – Generalinio štabo Vyriausioji valdyba. 

J. Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2023, 12:07 PM, atnaujinta Sep 9, 2023, 12:22 PM

Šaltinių teigimu, dalis civilinio turto gali atitekti J.Prigožino sūnui Pavelui. Tačiau jis gali pretenduoti ir į karinį turtą, nes kai kurie kovotojai nenori, kad jų valdžią perimtų išorinės struktūros, ir remia valdžios perdavimą „Wagner“ vadovo sūnui.

Vakarų pareigūnų teigimu, dėl pagrindinių J.Prigožino imperijos dalių varžosi dvi žvalgybos tarnybos – Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) ir Gynybos ministerijos žvalgybos agentūra, Generalinio štabo Vyriausioji valdyba (GRU). Tikėtina, kad SVR perims žiniasklaidos verslą – organizacijas, užsiimančias propaganda ir dezinformacija užsienyje, o samdinių operacijas kontroliuos Gynybos ministerija ir GRU, sakė du skirtingų vyriausybių pareigūnai.

Laikraštis „The New York Times“ pažymi, kad to požymiai jau matomi. Rugpjūčio pabaigoje Rusijos kariškių delegacija, vadovaujama Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Junus-Bek Jevkurovo, lankėsi Afrikos šalyse, kuriose veikia „Wagner“. Delegacijos sudėtyje buvo vienas iš geriausių Rusijos šnipų, generolas Andrejus Averjanovas. NYT pažymi, kad Vakarų pareigūnų manymu, A.Averjanovas yra pagrindinis kandidatas vadovauti bent daliai „Wagner“ operacijų.

Kaip pažymi ekspertai, Rusijos valdžia negalės visiškai kontroliuoti „Wagner“ ar valdyti šios grupuotės taip efektyviai kaip J.Prigožinas. Potencialus jo „imperijos“ paveldėtojas galėtų būti jo sūnus Pavelas, kuris, pasak paties J.Prigožino, kovojo Sirijoje ir „nuolat buvo ir yra karštuose taškuose kaip „Wagner“ grupuotės dalis“.

Pavelas Prigožinas gali išsaugoti dalį tėvo Rusijos turto, tačiau geopolitinis karinės paramos komponentas svarbus ir užsienio šalims. Pasak apklaustų JAV pareigūnų, karinėse operacijose užsienyje gali dalyvauti ir kitos samdinių grupės, o pagrindinė kandidatė yra grupuotė „Redut“, kurią įkūrė buvę desantininkai ir karinės žvalgybos karininkai.

„Wagner“ pagrindinei pasiūlai – režimo gynybai – vis dar yra stipri rinka silpniausiose Afrikos šalyse. NYT rašo, kad J.Prigožino žūtis tik padidino kai kurių Afrikos šalių norą užmegzti glaudesnius santykius su Kremliumi, ypač tų, kurios anksčiau atsargiai žiūrėjo į „Wagner“, pavyzdžiui, Burkina Fasas.

Rugpjūčio 23 d. Rusijos Tverės srityje sudužo lėktuvas, kuriuo skrido J.Prigožinas ir kiti aukštas pareigas užimantys „Wagner“ grupuotės nariai. Rugpjūčio 29 d. J.Prigožinas buvo palaidotas Porochovskio kapinėse Sankt Peterburge, šalia savo tėvo.

Neseniai paaiškėjo J.Prigožino „testamento“ detalės. Bus surengta vadų taryba, kuri naujuoju grupės vadovu gali patvirtinti Antoną Elizarovą, vadą šaukiniu „Lotosas“. Tikėtina, kad jau dabar jis laikinai eina grupuotės vadovo pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.