Žiniasklaida: rusų pilotas per klaidą paleido dvi raketas į britų karinį lėktuvą

Rusų pilotas bandė numušti Jungtinės Karalystės Karališkųjų oro pajėgų (RAF) žvalgybinį lėktuvą, nes manė, kad turi vadovybės leidimą šauti, skelbia BBC.

Su-27.<br>AP/Scanpix nuotr.
Su-27.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 5:47 PM, atnaujinta Sep 14, 2023, 6:04 PM

Pilotas pernai rugsėjį paleido dvi raketas, iš kurių pirmoji nepataikė į taikinį, o nesugedo, kaip tuo metu buvo teigiama. Rusija nurodė, kad incidentą praėjusių metų rugsėjį sukėlė „techninis gedimas“. Tuo metu JK gynybos ministerija viešai pritarė šiam paaiškinimui.

Tačiau dabar trys aukšto rango Vakarų gynybos šaltiniai, žinantys apie incidentą, BBC pasakojo, kad RAF lėktuvo RC-135 „Rivet Joint“ perimti Rusijos pranešimai kardinaliai skiriasi nuo oficialios versijos.

Praėjusių metų rugsėjo 29 d. RAF lėktuvas, kurio įgulą sudarė iki 30 žmonių, vykdė stebėjimo misiją virš Juodosios jūros tarptautinėje oro erdvėje, kai susidūrė su dviem Rusijos naikintuvais Su-27.

Iš perimto ryšio galima suprasti, kad vienas iš rusų pilotų manė, jog jam buvo duotas leidimas taikytis į britų orlaivį, gavus dviprasmišką komandą iš Rusijos antžeminės stoties. Vienas Vakarų šaltinis BBC pasakojo, kad gauti žodžiai iš dispečerio buvo tokie: „turite taikinį“.

Tačiau antrasis rusų pilotas bandė tam pasipriešinti. Jis priekaištavo, aprėkė ir iškeikė savo kolegą, kai šis paleido pirmąją raketą.

Anot BBC šaltinių, šie teiginiai atskleidė didelį rusų neprofesionalumą. Priešingai, NATO pilotai, prašydami ir gaudami leidimą šaudyti, vartoja labai tikslią kalbą.

Po kolegų ginčo pirmasis pilotas vis tiek paleido dar vieną raketą. BBC nurodo, kad antroji raketa tiesiog nukrito nuo sparno – tai rodo, kad ginklas arba sugedo, arba paleidimas buvo nutrauktas.

Spalio 20 d. pareiškime JK parlamento nariams tuometinis gynybos sekretorius Benas Wallace'as pavadino tai „potencialiai pavojingu įsitraukimu“.

Tačiau jis sutiko su Rusijos paaiškinimu. „Mes nemanome, kad šis incidentas yra sąmoningas rusų eskalavimas, ir mūsų analizė sutampa su tuo, kad incidentas įvyko dėl gedimo“, – sakė jis.

Tačiau slaptos žvalgybos informacijos nutekinimas atskleidė, kad JAV kariškiai apie tai, kas įvyko, kalbėjo griežčiau. Daugybėje dokumentų, kuriuos internete nutekino JAV lakūnas Jackas Teixera, tas pats incidentas apibūdintas kaip „beveik lėktuvo numušimas“.

„Incidentas buvo kur kas rimtesnis, nei iš pradžių buvo vaizduojama, ir galėjo prilygti karo aktui“, – rašė „The New York Times“.

Leidinyje buvo nurodoma, kad pasak dviejų JAV gynybos pareigūnų, rusų pilotas neteisingai interpretavo įsakymą iš žemės. Laikraštis taip pat citavo neįvardytą JAV gynybos pareigūną, kuris incidentą apibūdino kaip „tikrai, tikrai baisų“.

Reaguodama į nutekintą pranešimą apie „beveik numuštą raketą“, JK gynybos ministerija tuo metu paskelbė dar vieną pareiškimą, kuris įnešė daugiau miglos nei aiškumo.

Gynybos ministerija teigė, kad „didelė dalis šių pranešimų turinio yra neteisinga, suklastota arba ir viena, ir kita“.

BBC teigimu, gali būti kelios priežastys, kodėl JK gynybos ministerija nenorėjo pateikti visos informacijos. Pirma, Jungtinė Karalystė nenorėtų viešinti savo žvalgybos duomenų rinkimo masto ir perimtų ryšių detalių. Dar svarbiau, kad nė viena iš šalių nenorėjo eskalacijos, kuri galėtų įtraukti NATO narę į karinę konfrontaciją su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.