Po smūgio Kryme – apgadintas Rusijos desantinis laivas: paviešino vaizdo įrašą

Per Ukrainos sparnuotųjų raketų ataką prieš Rusijos Juodosios jūros laivyno laivyną Sevastopolyje sausajame doke liko dūlėti „Minsk“ desantinis laivas, rodo vaizdo įrašas iš įvykio vietos.

​Vaizdo įraše matomas apgadintas rusų desantinis laivas „Minsk“.<br>lrytas.lt koliažas.
​Vaizdo įraše matomas apgadintas rusų desantinis laivas „Minsk“.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 3:22 PM, atnaujinta Sep 15, 2023, 3:23 PM

Rusijos karinis jūrų laivynas skaičiuoja naujausios Kijevo jūrinės sėkmės kainą.

Laivas „Minsk“ buvo vienas iš dviejų laivų, kuriems ankstų trečiadienio rytą Krymo pusiasalyje esančiame Sevastopolio uoste smogė sparnuotosios raketos ir bepiločiai lėktuvai.

Palydovinės nuotraukos parodė, kad abu laivai buvo remontuojami sausajame doke arba jiems buvo atliekama techninė priežiūra ir kad abu buvo apgadinti sparnuotųjų raketų.

Portalas „Sky News“ pranešė, kad atakai buvo panaudotos „Storm Shadow“/SCALP raketos, kurias Kijevui tiekia Prancūzija ir Jungtinė Karalystė.

Sevastopolyje yra įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas, kuris yra kertinis Maskvos karinio jūrų laivyno galios projekcijos Juodojoje jūroje ir Viduržemio jūroje elementas. Todėl jis yra vienas iš labiausiai viliojančių taikinių Kijevo pareigūnams, kurie aiškiai pareiškė ketinimus išlaisvinti 2014 m. Kremliaus pajėgų okupuotą ir aneksuotą pusiasalį.

Trečiadienį nufilmuotame vaizdo įraše, kuriame matyti, kad „Minsk“ vis dar dega, o gelbėtojai purškia vandenį virš laivo, matoma, kad laivo antstatas smarkiai apgadintas.

Žalos mastas lieka neaiškus. Atviro šaltinio karinėje sekimo sistemoje „Oryx“ tiek „Minsk“, tiek „Rostov prie Dono“ įvardyti kaip „ekonomiškai neremontuotini“.

Palydovinės nuotraukos, kurias po išpuolio užfiksavo ir paskelbė tarnyba Planet.com, parodė, kad S.Ordžonikidzės laivų statyklai, kurioje stovėjo du taikiniais tapę laivai, padaryta didelė žala.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį paskelbtame pareiškime nurodė, kad puolimui buvo pasitelkta 10 sparnuotųjų raketų ir 3 jūrų bepiločiai orlaiviai. Septynios raketos ir visi bepiločiai orlaiviai buvo perimti, teigė ji, nepateikdama jokios informacijos apie uosto įrenginiams padarytą žalą.

Ukrainos pajėgos metodiškai puola Juodosios jūros laivyną, kurį Rusija naudoja nuolatinei pietų Ukrainos uostų jūrinei blokadai vykdyti ir reguliariai paleidžia sparnuotąsias raketas į Ukrainos miestus.

Nuo 2022 m. vasario mėn. Kijevo pajėgos apgadino arba sunaikino 16 Rusijos laivų (pagal „Oryx“ duomenis), nors pačios neturi reikšmingų įprastinių karinių laivų.

Tarp atakuotų laivų yra Juodosios jūros laivyno flagmanas – valdomų raketų kreiseris „Moskva“, kuris 2022 m. balandžio mėn. buvo nuskandintas prieštankinėmis raketomis.

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.