R. Kadyrovui panirus į komą paaiškino, ką reikštų jo mirtis ir ką reikia suprasti apie Rusijos įtaką

Pasauliui laukiant daugiau žinių apie Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo būklę vis garsiau pasigirsta kalbos apie tai, kas laukia regiono, jeigu šis mirs. Penktadienį Ukrainos žvalgyba patvirtino informaciją, kad 46-erių R.Kadyrovo būklė – kritinė, jį yra ištikusi koma.

 Ramzanas Kadyrovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ramzanas Kadyrovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 10:15 PM, atnaujinta Sep 16, 2023, 10:22 PM

Svarstoma, kad Čečėnijoje netgi gali prasidėti nuožmi kova dėl valdžios, tačiau Rusijoje gimęs Čikagos universiteto politinis ekonomistas Konstantinas Soninas su tuo nesutinka. Tiesa, jis pabrėžia – Kremliaus naudojama taktika Čečėnijoje yra „laiko bomba“.

K.Soninas tvirtina, kad taip manantys žmonės nesupranta, kaip regione veikia Rusijos politika ir kuo remiasi Kremliaus įtaka Čečėnijai.

Pasak K.Sonino, R.Kadyrovo valdymas Čečėnijoje remiasi į du polius.

„Pirmasis – milžiniškas pinigų kiekis, kuris į Čečėniją pumpuojamas iš federalinio biudžeto. Kai kuriais metais buvo pranešama, kad Čečėnijai teko daugiau nei visiems kitiems Rusijos regionams sudėjus. Daugybę metų investicijos į Čečėniją buvo efektyvios. Ši dalis visiškai priklauso nuo V.Putino, o ne nuo R.Kadyrovo, – socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) rašė K.Soninas. – Antra – R.Kadyrovas turi grupę labai artimų bendražygių, kurie dalinasi finansinių įplaukų kontrole, vadovauja jo pajėgoms ir veikia kaip vykdytojai visuose konfliktuose ir nesutarimuose. Tyrimai – tarp kurių Boriso Nemcovo žmogžudystė – parodė, kad jie turi savo privačias kariuomenes, kurios saugo jų teritorijas ir verslus. Bet man atrodo, kad skirtingai nei 1990-aisiais, tokia veikla (savų verslų, – red.) nėra dideliu finansų šaltiniu, palyginus su pirmuoju – federaliniu biudžetu.“

K.Soninas mano, kad R.Kadyrovo mirtis lemtų nominalios jėgos perdavimą šeimos nariui, kuris paveldėtų ir visus R.Kadyrovo pavaduotojus su jų privačiomis armijomis.

„Ilgalaikėje perspektyvoje Čečėnija yra laiko bomba. R.Kadyrovo valdymo stilius, V.Putino sprendimas Čečėnijos norui būti nepriklausomai, veiks tiek, kiek Maskva turės pinigų. Visa tai gali baigtis, kai Kremlius pritrūks pinigų arba galiausiai nebenorės mokėti. Pavyzdžiui, kai nebebus V.Putino“, – rašė K.Soninas.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu kalbėti apie tai, jog Kremlius pritrūks pinigų, nėra prasmės: „Todėl aš nemanau, kad R.Kadyrovo mirtis taptų lūžio tašku.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.