Atskleidė, kaip gandai apie R. Kadyrovo sveikatą paveikė V. Putino režimą Rusijoje ir Čečėnijoje

​Rusijos žiniasklaidoje nuolatinis susirūpinimas dėl Čečėnijos respublikos vadovo sveikatos būklės atskleidžia Rusijos prezidento Vladimiro Putino priklausomybę nuo Ramzano Kadyrovo siekiant išlaikyti stabilumą regione, naujausioje karo Ukrainoje ataskaitoje nurodo JAV įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

V.Putinas ir R.Kadyrovas 2018 m.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas ir R.Kadyrovas 2018 m.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 9:02 AM

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba patvirtino informaciją apie prastą R. Kadyrovo sveikatą, o tarp Rusijos vidaus šaltinių pasklido gandai, kad Čečėnijos lyderį ištiko koma.

Ukrainos vyriausioji žvalgybos valdyba (GUR) rugsėjo 15 d. pranešė patvirtinusi, kad R. Kadyrovą ištiko koma, o tai paskatino Rusijos karinių tinklaraščių autorių ir vidinių šaltinių gandus apie prastą R.Kadyrovo sveikatą.

Rugsėjo 17 d. rytą pradėjo sklisti gandai, kad Čečėnijos lyderis mirė. Čečėnijos žmogaus teisių gynėjas Abubakaras Jangulbajevas pranešė, kad R. Kadyrovas mirė. Tuo metu Rusijos opozicijos aktyvistė Olga Kurnosova įsitikinusi, kad Ramzanas Kadyrovas yra sunkios būklės, jei ne miręs, o Čečėnijos likimą spręs Kremlius.

Atsižvelgdamas į tai, R. Kadyrovas rugsėjo 17 d. „Telegram“ kanale paskelbtame vaizdo įraše paneigė gandus apie savo sveikatą. Vaizdo įraše R.Kadyrovas eina gatve ir ragina tuos, kurie „nesugeba atskirti tiesos nuo melo“, padaryti tą patį. Tačiau gandai ir toliau sklido.

„R.Kadyrovo valdymo Čečėnijoje destabilizacija būtų didelis smūgis V.Putino režimui, iš dalies dėl to, kad stabilumo Čečėnijoje įtvirtinimas per žiaurų ir kruviną karą buvo labai svarbus ankstyvajam V.Putino populiarumui Rusijoje“, – teigė JAV analitikai.

Anot ISW, Čečėnijos vadovas ir kiti Rusijos pareigūnai gali būti susirūpinę, kad besitęsiantys gandai apie sveikatą veikiausiai turės įtakos ilgalaikiam R. Kadyrovo kontrolės Čečėnijoje stabilumui, o kartu ir V. Putino kontrolei. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.