D. Trumpas sureagavo į V. Putino pagyrimą dėl Ukrainos: man patinka, kad jis tai pasakė

Donaldas Trumpas teigiamai reagavo į neseniai išsakytus prezidento Vladimiro Putino komentarus, sakydamas, kad tai turi reikšti, jog jo pozicija dėl Ukrainos yra „teisinga“, rašo „Kyiv Post“.

D. Trumpas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 6:24 PM

Buvęs JAV prezidentas jau ne pirmą kartą teigia, kad jis galėtų sustabdyti visapusišką Rusijos invaziją į Ukrainą „per 24 valandas“, nors dar nepaaiškino, kaip tiksliai tai padarytų.

V. Putinas, reaguodamas į D. Trumpo kalbas, neseniai pareiškė: „Mes tikrai girdime, kad D. Trumpas sako, jog visus opius klausimus, įskaitant Ukrainos krizę, išspręs per kelias dienas. Negalime dėl to nesidžiaugti“.

Sekmadienį paskelbtame interviu „NBC News“ D. Trumpas, regis, mėgavosi pagyromis, sakydamas: „Na, man patinka, kad jis tai pasakė. Nes tai reiškia, kad tai, ką sakau, yra teisinga. Aš atvesčiau jį į kambarį. Atvesčiau V.Zelenskį į kambarį. Ten juos suvesčiau ir būčiau sudaręs sandorį. Turėčiau sudarytą sandorį. Būtų buvę daug lengviau, kol viskas dar neprasidėjo.“

D. Trumpas dar kartą atsisakė išsamiai papasakoti apie savo planą, sakydamas, kad „jei tiksliai pasakysiu, prarasiu visus savo derybinius kozirius“.

„Bet aš pasakyčiau V.Putinui tam tikrus dalykus. Tam tikrus dalykus pasakyčiau V.Zelenskiui. Abiems, su kuriais sutinku“, – pridūrė jis.

Per pastaruosius kelis mėnesius D. Trumpas ne kartą pateikė tuos pačius miglotus teiginius.

Birželio mėnesį per „Fox News“ jis taip pat sakė, kad „sutaria su V.Putinu“, ir keistai komentavo Rusijos raketų ir dronų atakų prieš Kijevą bangas.

„Aš noriu sustabdyti šį karą, nenoriu, kad jis tęstųsi. Ir aš sustabdysiu tą karą, įsidėmėkite mano žodžius, aš sustabdysiu tą karą per 24 valandas“, – sakė jis.

Renginio vedėjas Seanas Hannit pertraukė jį ir paklausė: „Pone Prezidente, leiskite paklausti. Rimtas klausimas. Kaip jūs sustabdysite tą karą per 24 valandas?“

„Aš juos surinksiu į kambarį ir žinau tikslų būdą. Vienam pasakysite: „Jūs nieko negausite, jei nesudarysite susitarimo“. Kitam pasakysite: „Jie gaus daug, jei nesudarysite sandorio“. Jūs juos paprasčiausiai pasodinate, sudėliojate ir turite priimti sprendimą“, – atsakė jis.

Šiuo „NBC News“ interviu D. Trumpo buvo tiesiogiai paklausta, ar jis priverstų Ukrainą atiduoti Rusijai teritorijas.

Jis atsakė „ne, ne, ne, ne, ne“. „Aš sudaryčiau sąžiningą sandorį visiems. Ne, aš padaryčiau jį sąžiningą“, – teigė D.Trumpas.

Vėlgi jis nepasakė, kaip tai būtų pasiekta.

Dar birželio mėn. prezidentas V. Zelenskis sakė, kad „nesupranta“ D. Trumpo komentarų, kuriuose jis teigė, kad sustabdytų Rusijos karą Ukrainoje „per 24 valandas“, sakydamas, kad galėjo tai padaryti dar būdamas anksčiau, bet to nepadarė.

„Nesupratau, kai Donaldas Trumpas pasakė „per 24 valandas susodinsiu Putiną ir Zelenskį prie stalo ir užbaigsime karą“, – interviu laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė jis. 

„Jis galėjo tai padaryti, bet tai neįvyko. Taip, tuo metu klausimas tikriausiai nebuvo aktualus, nes nebuvo jokios plataus masto invazijos. Bet mūsų teritorijos buvo okupuotos“, – teigė V.Zelenskis.

D. Trumpas prezidentu buvo išrinktas 2016 m., praėjus dvejiems metams po to, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Krymą ir dalį Donbaso ir neteisėtai jį okupavo. Karas Donbase tęsėsi visus ketverius jo prezidentavimo metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.