Po gandų apie R. Kadyrovo sveikatą – Kremliaus komentaras: neturime jums ką pasakyti Praneša apie pakartotinę transplantacijos operaciją

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakomentavo Čečėnijos lyderio Ramazano Kadyrovo sveikatos būklę po gandų, kad rugsėjo 17 dieną jis „mirė“ Maskvos centrinėje ligoninėje.

R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 1:26 PM, atnaujinta Sep 18, 2023, 2:49 PM

„Žinote, mes neturime informacijos šiuo klausimu. Be kokiu atveju prezidento administracija vargu ar gali teikti duomenis apie sveikatos būklę, todėl šiuo atveju neturime jums ką pasakyti“, – žurnalistams pareiškė D.Peskovas, kurį cituoja Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Interfax“.

Atsakydamas į patikslinamąjį klausimą, ar galėjo R. Kadyrovas susitikti su Vladimiru Putinu tariamo vizito į Maskvą metu, Kremliaus atstovas nurodė: „Ne, jokių susitikimų su juo nebuvo.“

Pirmadienį Ukrainos leidinys „Obozrevatel“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad R. Kadyrovui atlikta inksto persodinimo operacija. Teigiama, kad jis yra Maskvos medicinos centre ir jam planuojama pakartotinė transplantacijos operacija.

Leidinys pažymi, kad kartkartėmis Čečėnijos vadovas atgauna sąmonę, tuomet pas jį atvyksta jo bendražygiai, kad padalytų valdžią savo įpėdiniams.

Čečėnijos Respublikos vadovo svetainėje taip pat pasirodė įsakymas, kad R. Kadyrovas atostogauja nuo liepos 3 d. Musulmonas Chučiovas buvo laikinai paskirtas į Čečėnijos vadovo pareigas.

Anksčiau Ukrainos žvalgyba pranešė, kad Čečėnijos respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo sveikata labai pablogėjo. Prieš tai jis kelias dienas buvo ištiktas komos.

Nurodoma, kad jis buvo nuskraidintas į Maskvą, tačiau ten gydytojai negalėjo jam padėti, po to R. Kadyrovas buvo grąžintas į Čečėniją. Jis turėjo būti išvežtas gydytis į užsienį, greičiausiai į Jungtinius Arabų Emyratus.

R. Kadyrovo lėktuvas pastebėtas virš Maskvos

UNIAN, remdamasi projekto „VČK-OGPU“, kuriame skelbiama įvairi informacija apie Rusijos visuomenės veikėjus, pranešimu „Telegram“ kanale, pirmadienį informavo, jog R. Kadyrovo lėktuvas buvo pastebėtas virš Maskvos.

Anksčiau buvo pranešta, kad R. Kadyrovo lėktuvas Rusijos sostinėje buvo paskutines tris dienas, nuo rugsėjo 15 d. Tačiau „VČK-OGPU“ projekto duomenimis, rugsėjo 17 d. vakare jis pakilo Grozno (Čečėnijos Respublikos sostinės) link.

„Sekmadienio vakarą Ramzano Kadyrovo lėktuvas pakilo iš Maskvos Grozno link. Atsakiklis buvo išjungtas virš Machačkalos“, – sakoma pareiškime.

Skrydžių sekimo tarnybos duomenimis, Čečėnijos lyderio lėktuvas Maskvos oro erdvę paliko 19.45 val. Pusvalandžiu anksčiau Rusijos sostinės danguje taip pat buvo pastebėti du neatpažinti sraigtasparniai: jie skrido iš Kremliaus į Vnukovą.

„Galbūt tai kažkaip susiję su tuo, kas dabar vyksta Centrinėje klinikinėje ligoninėje, ir svarbūs Kremliaus pareigūnai skubiai išvyko į Grozną. Štai kodėl R. Kadyrovo lėktuvas RA-73417 skrido neįjungęs atsakiklio“, – teigiama projekte.

Pranešama, kad R.Kadyrovo lėktuvas pirmą kartą atskleidė savo buvimo vietą netoli Astrachanės (maždaug 21.15 val. virš Kalmukijos). Tai greičiausiai buvo priverstinis žingsnis, nes lėktuvo signalas turėjo būti įjungtas pagal nutylėjimą dėl rajone esančių karinių oro uostų. Toliau per Kaspijos jūrą R.Kadyrovo lėktuvas skrido „tyliai“, su išjungtu atsakikliu. Jis vėl buvo įjungtas apie 22 val. vakaro, kai jis leidosi netoli Machačkalos.

„Šis skrydžio maršrutas naudojamas nusileisti Grozno oro uoste. Jei R. Kadyrovo lėktuve nebuvo, gali būti, kad jo lėktuvu ten atskrido kas nors iš Kremliaus“, – pranešime nurodė projektas „VČK-OGPU“.

Pavojus Rusijos režimo stabilumui

JAV įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) analitikų teigimu, nuolatinis susirūpinimas dėl R. Kadyrovo būklės informacinėje erdvėje rodo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra priklausomas nuo Čečėnijos vadovo, kad išlaikytų stabilumą regione.

Kremliaus vadovas veikiausiai baiminasi, kad R. Kadyrovo režimas Čečėnijos Respublikoje bus destabilizuotas. ISW analitikai mano, kad R. Kadyrovo režimo Čečėnijoje destabilizavimas būtų rimtas smūgis V. Putino režimui.

Taip yra iš dalies todėl, kad režimo Čečėnijoje įtvirtinimas per žiaurų ir kruviną karą suvaidino svarbų vaidmenį siekiant ankstyvo V. Putino populiarumo Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.