Pirmą kartą nuo karo Ukrainoje pradžios – galimas V. Zelenskio ir S. Lavrovo susitikimas JT Saugumo Taryboje

Rugsėjo 19 d., antradienį, prasideda JT Generalinės Asamblėjos aukšto lygio savaitė: pasaulio lyderiai susirinks Niujorke dalyvauti kasmetinėse diskusijose apie svarbiausius pasaulio iššūkius. Pirmą kartą nuo visiškos invazijos pradžios į JT Generalinę Asamblėją asmeniškai kreipsis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis – dieną prieš tai jis atvyko į JAV.

Prasideda JT Generalinė Asamblėja: V. Zelenskio ir S. Lavrovo keliai gali susikirsti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Prasideda JT Generalinė Asamblėja: V. Zelenskio ir S. Lavrovo keliai gali susikirsti.<br>Lrytas.lt koliažas.
O.Zelenska ir V.Zelenskis JAV.<br>V. Zelenskio „Facebook“ paskyroje paskelbta nuotr.
O.Zelenska ir V.Zelenskis JAV.<br>V. Zelenskio „Facebook“ paskyroje paskelbta nuotr.
V. Zelenskis JAV susitiko su sužeistais Ukrainos kariais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis JAV susitiko su sužeistais Ukrainos kariais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JT Generalinė asamblėja.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
JT Generalinė asamblėja.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
S.Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
S.Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 11:04 AM, atnaujinta Sep 19, 2023, 11:09 AM

78-osios JT Generalinės Asamblėjos, kurioje dalyvaus aukščiausio lygio šalių delegacijos, savaitė truks rugsėjo 19–26 d. Šiomis dienomis Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke susirinks daugiau kaip 140 valstybių ir vyriausybių vadovų. Prognozuojama, kad tarp jų nebus Rusijos prezidento Vladimiro Putino. Pasak naujienų agentūros AP, taip pat nedalyvaus Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Kinijos vadovai.

Emmanuelis Macronas anksčiau dalyvaudavo Generalinės Asamblėjos debatuose, tačiau dabar laukia Didžiosios Britanijos karaliaus Karolio III vizito. Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Rishi Sunakui tai būtų pirmoji galimybė pasisakyti Generalinėje Asamblėjoje, tačiau jis nurodė, kad turi kitų darbinių įsipareigojimų.

Svarbiausia tema – karas Ukrainoje

Tikimasi, kad Rusijos karo prieš Ukrainą tema bus vienas svarbiausių klausimų tiek oficialioje Generalinės Asamblėjos dalyje, tiek kuluaruose.

„Ši savaitė iš tiesų ateina lemiamu pasauliui ir daugiašalei sistemai momentu, – Europos išorės veiksmų tarnybos interneto svetainėje paskelbtame straipsnyje teigė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, – Rusija, branduolinė galia ir nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, savo agresyviu karu prieš Ukrainą pamynė JT Chartiją. Nepaisydama daugkartinių JT Generalinės Asamblėjos raginimų laikytis savo pareigų, Rusija trukdė Saugumo Tarybai atlikti savo vaidmenį ne tik Ukrainoje, bet ir kitur, taip keldama pavojų visos JT sistemos patikimumui“, – rašė J. Borrellis.

Volodymyras Zelenskis JT Generalinėje Asamblėjoje kalbės pirmąją posėdžio dieną, antradienį ryte. Tikimasi, kad tai bus asmeninė Ukrainos prezidento kalba. Tai bus pirmasis V. Zelenskio vizitas Niujorke nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Pernai Ukrainos prezidentas JT Generalinėje Asamblėjoje kalbėjo nuotoliniu būdu. Šių metų kalboje V. Zelenskis kalbės apie Ukrainos taikos formulę, specialųjį tribunolą, kuris nuteistų Rusijos karo nusikaltėlius, ir kompensacijas Ukrainai, skirtas karo nuostoliams atlyginti, pranešė prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Ihoris Žovkva.

V. Zelenskis į Niujorką atvyko rugsėjo 18 d. ir jau aplankė JAV reabilituojamus sužeistus Ukrainos karius. Jis priminė, kad vizito JAV metu primins pasauliui JT Chartiją, kurioje šalies teritorinis vientisumas, kaip ir visuose pagrindiniuose tarptautiniuose dokumentuose, yra pagrindinis principas.

„Ir būtina atkurti visą jos (JT Chartijos) galią, kurią sugriovė Rusijos invazija, ir padidinti JT gebėjimą sustabdyti ir užkirsti kelią agresijai. Ukraina dėl to pateiks aiškų pasiūlymą JT narėms“, – sakė Ukrainos prezidentas. – Mums labai svarbu, kad visi mūsų žodžiai, visi mūsų pranešimai būtų išgirsti“.

I. Žovkva patvirtino, kad V. Zelenskis savo vizitą į JAV išnaudos susitikimams dėl „taikos formulės“. „Bus daug dvišalių susitikimų, įskaitant susitikimus su pasaulio pietų šalimis, taip pat su kitų žemynų atstovais.

Anksčiau buvo pranešta, kad vizito JAV metu V. Zelenskis gali susitikti su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir Brazilijos prezidentu Luiz Inácio Lula da Silva.

Tikimasi, kad JT Saugumo Tarybos posėdis dėl Ukrainos bus surengtas rugsėjo 20 d. atviru formatu. Numatoma, kad jame asmeniškai dalyvaus Volodymyras Zelenskis. Viena iš Saugumo Tarybos temų bus klausimas dėl Rusijos patraukimo teisinėn atsakomybėn už agresiją prieš Ukrainą ir karo nusikaltimus.

Visų pirma, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, pasak Vokietijos radijo ir televizijos transliuotojo „Deutsche Welle“ (DW), ketina „papasakoti apie visus karo baisumus ir tarptautinės teisės pažeidimų mastą, taip pat dar kartą priminti, kad maisto ir energetikos krizės pasaulyje bei pasaulinė infliacija yra išimtinai Rusijos veiksmų rezultatas“.

„Kol Rusija neišves savo kariuomenės iš Ukrainos teritorijos, tol negali būti jokio grįžimo prie įprastos veiklos“, – DW citavo kanclerio žodžius. Tačiau, pasak Olafo Scholzo patarėjų, šiame JT Saugumo Tarybos posėdyje neplanuojama priimti jokių sprendimų.

Galimas V. Zelenskio susitikimas su S. Lavrovu

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, apie kurio atvykimą į Niujorką pranešė Rusija, tikriausiai dalyvaus abiejuose renginiuose. Pasaulio spauda pažymi, kad V. Zelenskio ir S. Lavrovo keliai gali susikirsti JT Saugumo Taryboje, o tai būtų retas Ukrainos prezidento ir Rusijos valdžios atstovų kontakto atvejis Rusijos invazijos metu.

Vokietijos naujienų agentūra dpa pažymi, kad visas dėmesys bus sutelktas į tai, ar Niujorke įvyks S. Lavrovo ir V. Zelenskio konfrontacija. Kaip rašo „The Guardian“, Zelenskis jau pakomentavo šį klausimą tik atvykęs į JAV.

„Jei JT vis dar yra vietos Rusijos teroristams, manau, kad tai ne mano klausimas, tai visų JT narių klausimas“, – sakė Ukrainos prezidentas. Pasak Baltųjų rūmų atstovo spaudai John Kirby, tikimasi, kad JAV prezidentas Joe Bidenas savo kalboje palies šią temą.

„Mes aiškiai pasakėme, kad manome, jog atėjo laikas iškelti Saugumo Tarybos struktūros klausimą“, – sakė J. Kirby interviu laikraščiui „The Telegraph“. Pasak jo, JT Saugumo Tarybos sudėtis turėtų būti „labiau įtraukianti“.

Laikraštis rašo, kad J. Bidenas primygtinai reikalauja „penkių ar šešių“ naujų nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, tarp jų, pavyzdžiui, Indijos, Vokietijos ir Japonijos. Brazilija ir Pietų Afrikos Respublika taip pat minimos kaip galimos nuolatinės Saugumo Tarybos narės, „tačiau neaišku, ar jos turėtų veto teisę“.

ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis taip pat palaikė idėją padaryti Saugumo Tarybą reprezentatyvesnę, kad būtų atkurtas JT teisėtumas, visų pirma, kad būtų suteiktas balsas Afrikai. Rugsėjo 13 d. JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat kalbėjo apie tarptautinių institucijų reformą artėjančios JT Generalinės Asamblėjos kontekste.

JAV parama Ukrainai 

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas patvirtino, kad Joe Bidenas rugsėjo 21 d. Baltuosiuose rūmuose priims Volodymyrą Zelenskį.

„Jis [susitikimas], žinoma, įvyks kritišku metu, nes Rusija desperatiškai ieško pagalbos iš tokių šalių kaip Šiaurės Korėja savo žiauriam karui prieš Ukrainą“, – sakė J. Sullivanas.

Pasak politologo Volodymyro Fesenkos, pagrindinės J. Bideno ir V. Zelenskio pokalbio temos gali būti ilgojo nuotolio raketų ATACMS ir naikintuvų F-16 pristatymas, korupcija Ukrainoje ir nauja saugumo formulė. Tai bus antrasis V. Zelenskio vizitas Baltuosiuose rūmuose po invazijos.

Paskutinį kartą JAV ir Ukrainos prezidentai buvo susitikę liepos mėnesį Vilniuje vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose. Tikimasi, kad V. Zelenskis Vašingtone taip pat susitiks su JAV Kongreso vadovais, atstovaujančiais abiem politinėms partijoms – demokratams ir respublikonams.

Ukrainos pirmoji ponia vizito metu lydi Ukrainos prezidentą. JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose Olena Zelenska papasakos pasauliui apie Ukrainos vaikų ir moterų gyvenimą karo sąlygomis.

O. Zelenska taip pat planuoja susitikti su Clintonų šeima, atidaryti parodą apie sunaikintą Ukrainos kultūros paveldą ir surengti keletą svarbių dvišalių susitikimų, įskaitant susitikimą su PSO generaliniu direktoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.