O. Zelenska kreipėsi į JT su prašymu padėti sugrąžinti namo pagrobtus vaikus

Ukrainos pirmoji ponia antradienį paragino pasaulio lyderius padėti grąžinti ukrainiečių vaikus, prievarta išvežtus į Rusiją, kur, pasak jos, jie yra indoktrinuojami ir iš jų atimama tautinė tapatybė.

O. Zelenska<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
O. Zelenska<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 10:55 AM, atnaujinta Sep 20, 2023, 11:27 AM

Kalbėdama Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose Olena Zelenska sakė, kad daugiau kaip 19 tūkst. ukrainiečių vaikų buvo prievarta perkelti arba deportuoti į Rusiją ar okupuotas teritorijas. Iki šiol tik 386 iš jų sugrąžinti į tėvynę.

Rusijoje „jiems buvo pasakyta, kad jų tėvams jų nereikia, kad jų šaliai jų nereikia, kad niekas jų nelaukia, – sakė O. Zelenska. – Pagrobtiems vaikams buvo pasakyta, kad jie nebėra Ukrainos vaikai, kad jie yra Rusijos vaikai“

Anksčiau tą pačią dieną savo kalboje Generalinėje Asamblėjoje prezidentas Volodymyras Zelenskis žengė dar toliau ir pavadino Rusijos veiksmus genocidu.

„Stengiamės sugrąžinti vaikus namo, bet laikas eina. Kas jiems nutiks? – klausė jis. – Tie vaikai Rusijoje mokomi nekęsti Ukrainos, o visi ryšiai su jų šeimomis yra nutraukti. Tai – akivaizdus genocidas“.

Susivienyti ne tik dėl grūdų, bet ir dėl vaikų

Pasak O. Zelenskos, nuo Rusijos invazijos pradžios daugiau nei prieš pusantrų metų daugiau nei 500 vaikų žuvo, dar šimtai kitų buvo suluošinti ar sužeisti.

Ukrainos valdžios institucijos taip pat tiria daugiau kaip 230 Rusijos karių seksualinio smurto prieš civilius gyventojus atvejų, įskaitant 13 vaikų, teigė pirmoji ponia. Ji sakė, kad tarp nukentėjusių vaikų yra 12 mergaičių ir vienas berniukas, o jauniausiai aukai nusikaltimo metu buvo tik ketveri metai.

„Kreipiuosi į JT generalinį sekretorių ir visą organizaciją, kad padėtų mums išgelbėti Ukrainos vaikus, – prašė O. Zelenska. – Padėkite mums gauti informacijos apie vaikus, išvežtus į Rusiją... Padėkite mums išvežti vaikus iš okupuotų teritorijų specialiais saugiais koridoriais. Mūsų vaikams reikia teisingumo“.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas teigė, kad tarptautinė bendruomenė, norėdama išvengti pasaulinio maisto trūkumo, sėkmingai sudarė susitarimą su Rusija, pagal kurią Ukrainos grūdų eksportas galėjo būti tęsiamas nepaisant karo.

Jis paragino sukurti panašų teisinį mechanizmą, kuris palengvintų ukrainiečių vaikų grąžinimą.

„Pasaulis tada buvo labai aktyvus, – sakė A. Kostinas, turėdamas omenyje Juodosios jūros grūdų iniciatyvą, iš kurios Rusija vėliau pasitraukė. – Manau, kad dabar atėjo metas Jungtinėms Tautoms susivienyti, kad Ukrainos vaikai būtų grąžinti namo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.