Įtampa dėl nesutarimų pasiekė naują lygį: Lenkija stabdo ginklų tiekimą Ukrainai

Viena tvirčiausių Ukrainos rėmėjų Lenkija paskelbė, kad daugiau nebetiekia ginklų Rusijos užpultai šaliai. To priežastis – nesutarimai dėl ukrainietiškų grūdų importo, rašo BBC.

Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 6:35 AM, atnaujinta Sep 21, 2023, 6:50 AM

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis paskelbė, kad Lenkija dabar labiau nori susitelkti į savo gynybos tobulinimą ir ruošiasi apsiginkluoti modernesniais ginklais.

Ukraina pati ginasi nuo brutalios Rusijos atakos ir aš suprantu situaciją, tačiau kaip ir sakiau – mes ginsime savo šalį. Mes nebetiekiame ginklų Ukrainai, nes dabar ginkluojame Lenkiją“, – teigė M.Morawieckis.

Jis pabrėžė, kad Lenkija nesiruošia trikdyti logistikos centro, per kurį Ukrainai tiekiama karinė pagalbą, darbui.

Toks M.Morawieckio pareiškimas nuskambėjo po to, kai Lenkija iškvietė Ukrainos ambasadorių dėl Volodymyro Zelenskio išsakytų žodžių Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

„Ir nerimą kelia tai, kad kai kas Europoje, kai kurie mūsų draugai Europoje vaidina politiniame teatre solidarumą, kurdami trilerį su grūdais. Gali atrodyti, kad jie vaidina savo vaidmenį, bet iš tikrųjų jie padeda paruošti sceną Maskvos aktoriui“, – sakė V. Zelenskis.

Lenkija tokį pareiškimą vadina „nepagrįstu ir keliančiu nerimą“. Varšuva pabrėžė, kad tokių žodžių nenusipelnė, nes Ukrainą remia nuo pat pirmosios karo dienos.

Didino paramos mastą

Lenkija nuo pat Rusijos į Ukrainą invazijos pradžios 2022 metų vasario 24 dieną itin aktyviai palaikė ukrainiečius. Kaip rašo UNIAN, Lenkija per šį laiką priėmė milijonus karo pabėgėlių iš Ukrainos, suteikė daug ginklų ir kitos karinės įrangos.

Lenkija Ukrainai išsiuntė daugiau nei 240 tankų ir beveik 100 šarvuočių. Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad 2023 metų liepą Lenkija slapta Ukrainai perdavė tuziną Mi-24 sraigtasparnių.

Šių metų gegužę Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas paskelbė, kad Ukrainai bus perduota 10 MiG-29 naikintuvų. Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda yra skelbęs, kad Varšuva Kijevui perduos visus savo turimus MiG-29.

Įtampa – dėl grūdų

Pirmadienį oficialusis Kijevas paskelbė pateikęs Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) skundą prieš Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją dėl šių šalių sprendimo pratęsti Ukrainos žemės ūkio produkcijos embargą. Antradienį Ukrainos ekonomikos ir prekybos viceministras Tarasas Kačka interviu leidiniui „Rzeczpospolita“ pareiškė, jog artimiausiomis dienomis Ukraina įves embargą lenkiškiems svogūnams, pomidorams, kopūstams ir obuoliams.

„Mes pirmieji labai daug nuveikėme Ukrainos labui, todėl tikimės, kad mūsų interesai bus suprasti, o mes labai ryžtingai ginsime savo interesus. Tai reiškia, kad mes, žinoma, atsižvelgiame į visus Ukrainos rūpesčius, tačiau mums svarbiausi yra mūsų ūkininko interesai, Lenkijos žemės ūkio sektoriaus interesai“, – trečiadienį pabrėžė ministras pirmininkas M. Morawieckis. Premjeras, paklaustas, ar yra nusivylęs Kyjivo pareiškimais dėl embargo įvedimo kai kurioms lenkiškoms daržovėms, atsakė: „Įspėju Ukrainos valdžią, nes jei jie tokiu būdu eskaluos šį konfliktą, tai mes papildysime produktų, kuriuos draudžiama įvežti į Lenkijos Respublikos teritoriją, sąrašą“.

Draudimą importuoti kviečius, kukurūzus, rapsus ir saulėgrąžas iš Ukrainos į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją Europos Komisija įvedė 2023 metų gegužės pradžioje, kai susitarė su šiomis šalimis dėl Ukrainos žemės ūkio produkcijos. Iš pradžių ribojimai galiojo iki birželio 5 d., o vėliau buvo pratęsti iki rugsėjo vidurio.

EK sprendimu embargas buvo panaikintas rugsėjo 15 d. Rugsėjo 16 d. įsigaliojo reglamentas dėl neterminuoto Ukrainos žemės ūkio produktų importo į Lenkiją draudimo. Vengrijos, Slovakijos ir Rumunijos vyriausybės taip pat nusprendė vienašališkai pratęsti importo ribojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.