Kalnų Karabache žuvo Rusijos taikos palaikymo pajėgų vado pavaduotojas Sureagavo ir Azerbaidžano prezidentas

Nuo azerbaidžaniečių atakos Kalnų Karabache žuvo Rusijos taikos palaikymo pajėgų vado pavaduotojas Ivanas Kovganas, pranešė „SeverPost“.

I. Kovganas.<br>Soc. tinklų nuotr.
I. Kovganas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 2:32 PM, atnaujinta Sep 21, 2023, 2:49 PM

Pasak šaltinio, rugsėjo 20 d. Kalnų Karabache per tikslinį išpuolį prieš Rusijos taikos palaikymo pajėgų automobilį žuvo taikos palaikymo pajėgų vado pavaduotojas, atsakingas už karinius-politinius reikalus, 1-ojo rango kapitonas Ivanas Vasiljevičius Kovganas.

I.Kovganas, kuris po trijų dienų turėjo švęsti savo 53-iąjį gimtadienį, buvo žinomas kaip jūreivis ir nuolatinis Šiaurės laivyno povandeninių pajėgų vado pavaduotojas Gadžijeve.

„Jis buvo jūreivis, tačiau likimas jį nuvedė į kalnus, kur klastinga kulka nusinešė jo gyvybę. Tebūnie pagerbtas Ivano Vasiljevičiaus atminimas. Jis visą save atidavė tarnybai ir Tėvynei, deja, ir pačiam gyvenimui“, – pareiškė Šiaurinio laivyno karininkas Andrejus Luzikas.

Anksčiau Rusijos gynybos ministerija buvo pranešusi apie taikdarių aukas dėl apšaudymo iš Azerbaidžano pusės, nors konkreti informacija apie žuvusiųjų skaičių ir tapatybę nebuvo atskleista.

Azerbaidžano prezidento atsiprašymas

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas atsiprašė už Rusijos taikdarių mirtį, kurie žuvo per Baku karinę kampaniją šią savaitę siekiant susigrąžinti ginčijamos Kalnų Karabacho teritorijos kontrolę, ketvirtadienį pranešė Kremlius.

„I.Alijevas pabrėžė, kad bus atliktas kruopščiausias incidento tyrimas ir visi atsakingi asmenys bus tinkamai nubausti“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad trečiadienį grįžtant iš stebėjimo posto netoli Karabacho kaimo, kuris vadinasi azerbaidžanietišku Džanijatago ir armėnišku Čankatago pavadinimu, viena iš jos transporto priemonių buvo apšaudyta iš šaulių ginklų.

„Dėl apšaudymo žuvo automobilyje buvę Rusijos kareiviai“, – sakė ministerija, nepatikslinusi žuvusių taikdarių skaičiaus.

„Telegram“ kanalas „Rybar“, kuris, kaip pranešama, yra susijęs su Rusijos kariuomene, teigė, kad automobilyje buvo du rusų kareiviai, nors šios informacijos nebuvo galima nepriklausomai patvirtinti.

Vienas iš karių buvo įvardytas kaip Šiaurės laivyno povandeninių pajėgų vado pavaduotojas Ivanas Kovganas, ketvirtadienį pranešė Rusijos karinio jūrų laivyno veteranų klubas.

Azerbaidžano gynybos ministerija nurodė, kad transporto priemonė yra Rusijos gamybos nepilotuojamas visureigis „Patriot“.

„Siekdamos ištirti visas incidento priežastis, vietoje dirba Azerbaidžano ir Rusijos tyrimo institucijos“, – sakoma Azerbaidžano ministerijos pranešime.

Ji paragino „kantrybės“ atliekant tyrimą ir pareiškė užuojautą Rusijos kareiviams bei karių artimiesiems.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jos taikdariai padėjo 5 000 iš 10 000 gyventojų, pabėgusių iš Karabacho per dvi dienas trukusią Azerbaidžano karinę operaciją.

Rusija pasiuntė taikdarius į kalnuotą Kalnų Karabachą 2020 m. pagal susitarimą, kuriuo siekiama užbaigti šešias savaites trukusį karą, per kurį Azerbaidžanas atgavo dalį regiono.

Tą pačią dieną, kai buvo pasirašytas 2020 m. paliaubų susitarimas, Azerbaidžano priešlėktuvinė raketa numušė Rusijos sraigtasparnį Mi-24, lydėjusį Rusijos karinį konvojų, ir taip žuvo du įgulos nariai.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.