J. Bidenas pripažino dvi Ramiojo vandenyno valstybes, siekdamas atremti Kinijos įtaką

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį, priimdamas Ramiojo vandenyno regiono lyderius ir siekdamas pakirsti Kinijos įtaką, pareiškė, kad Jungtinės Valstijos oficialiai pripažino Ramiojo vandenyno valstybes Kuko salas ir Niue.

Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 7:45 PM

Šis pranešimas buvo paskelbtas 18 narių turinčio Ramiojo vandenyno salų forumo viršūnių susitikimo pradžioje, kai JAV pareigūnai sakė, kad prezidentas paskelbė apie ryžtingesnę Amerikos poziciją regiono atžvilgiu.

J. Bidenas teigė, kad Vašingtonas pripažįsta Kuko salas ir Niue „suvereniomis ir nepriklausomomis“ valstybėmis ir užmegs su jomis diplomatinius santykius.

Šis žingsnis padėtų išlaikyti „laisvą ir atvirą Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną“, – sakė J. Bidenas. Jis pridūrė, kad susitarimai dėl abiejų valstybių pripažinimo taip pat padės pažaboti neteisėtą žvejybą, spręsti klimato kaitos problemas pažeidžiamame regione ir skatinti ekonomikos augimą.

Kuko salose ir Niue kartu gyvena mažiau nei 20 tūkst. gyventojų, tačiau jos sudaro didelę ekonominę zoną pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Jos abi yra savarankiškos šalys, esančios „laisvoje asociacijoje“ su Naująja Zelandija, o tai reiškia, kad jų užsienio ir gynybos politika įvairiu mastu susijusi su Velingtonu.

Po dešimtmečių, per kuriuos Ramiojo vandenyno pietinė dalis buvo laikoma sąlyginiu užkampiu, dabar ji tapo svarbia JAV ir vis labiau stiprėjančios Kinijos konkurencijos arena.

Kinija smarkiai padidino savo ekonominį, politinį ir karinį pėdsaką strateginiame vandenyno regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.