Lenkija sako esanti atvira Ukrainos pasiūlymams dėl grūdų: susitikime dalyvaus ir Lietuva

Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas trečiadienį pareiškė, kad jo šalis išlieka atvira Ukrainos pasiūlymui sukurti grūdų importo licencijų sistemą, ir pridūrė, jog šis keblus klausimas bus aptartas artimiausiomis savaitėmis.

 Lenkijos ūkininkų protestas.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Lenkijos ūkininkų protestas.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 3:40 PM

Kyjivas siūlo, kad, atsižvelgus į Lenkijos poreikius, kviečių, kukūrūzų, rapsų ir saulėgrąžų eksportuotojams galėtų būti išduodamos licencijos, po nuotolinio susitikimo su savo kolega iš Ukrainos nurodė R. Telusas. „Tai yra klausimas, kurį turime išanalizuoti, tačiau iš išorės šis pasiūlymas atrodo gerai“, – tvirtino ministras.

Ukrainos grūdų eksportas turėtų tranzitu keliauti per Europos Sąjungą (ES) į Afriką ir Artimuosius Rytus, kadangi dėl Rusijos invazijos buvo užblokuoti karo draskomos šalies tradiciniai Juodosios jūros maršrutai. Tačiau dėl logistikos problemų grūdai kaupiasi Vidurio Europoje ir ten muša kainas – dėl šios priežasties kelios šalys nusprendė įvesti importo embargą, kuriam laikinai buvo pritaręs Briuselis.

Nors Europos Komisija (EK) vėliau nusprendė atšaukti apribojimus, Lenkija, Vengrija ir Slovakija rugsėjo 15 d. pareiškė, kad embargą pratęs. Tai davė pradžią diplomatiniam ginčui tarp sąjungininkių. Kyjivas savo ruožtu pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

R. Telusas pabrėžė, kad Lenkijos pozicija ukrainietiškų grūdų importo embargo klausimu išlieka „tvirta“, o Ukrainos pusė „priėmė mūsų argumentus“. Ministras pakartojo Kyjivui adresuotą Lenkijos raginimą atsiimti savo PPO skundą, tačiau nurodė, kad artimiausiomis savaitėmis pokalbiai tęsis. Lenkija taip pat esą išnagrinės Ukrainos siūlymą, kad tam tikra dalis importo patikrų vyktų ne prie abiejų šalių sienos, o Vokietijos uostuose.

Remiantis Ukrainos pusės išplatintu pranešimu spaudai, ateinančiomis dienomis bus surengtas Lenkijos, Ukrainos ir Lietuvos žemės ūkio ministrų susitikimas, kuriame bus kalbama apie grūdų kokybės patikrų perkėlimą į paskirties šalis, kad būtų galima palengvinti tranzitą per Lenkiją.

Lenkijoje kitą mėnesį vyks parlamento rinkimai. Dabartinė dešiniojo sparno vyriausybė turi didelį regionų, kuriuose verčiamasi ūkininkavimu, palaikymą. Valdžia teigia, kad minėtu importo draudimu siekiama apsaugoti Lenkijos ūkininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.