Aukų skaičius per sprogimą degalų saugykloje padidėjo iki 170, armėnai toliau bėga iš Karabacho

Aukų skaičius per sprogimą degalų saugykloje Kalnų Karabache išaugo iki 170 žmonių, penktadienį pranešė regiono valdžios institucijos, armėnai po žaibiško Azerbaidžano karinio puolimo toliau bėga iš separatistinio regiono.

Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 12:16 PM, atnaujinta Sep 29, 2023, 12:17 PM

Sprogimas įvyko po kelių dienų, kai regiono separatistų kovotojai paskelbė nusiginkluosiantys, o Azerbaidžanas pranešė sieksiantis integruoti Karabache gyvenančius armėnus.

„Iki šiol įvykio vietoje aptikta iš viso 170 palaikų (...) jie perduoti teismo medicinos ekspertams“, – sakoma separatistų valdžios pareiškime socialinėje žiniasklaidoje. Anksčiau pareigūnai pranešė, kad per sprogimą žuvo 68 žmonės, dar 200 buvo sužeisti. Pirmadienį jie sakė, kad palaikai bus išvežti į Armėniją atpažinimui.

Ugnies kamuolys apėmė saugyklą pabėgėliams stengiantis apsirūpinti degalais prieš kelionę kalnų keliu į Armėniją.

Penktadienį Jerevanas pranešė, kad į Armėniją pabėgo jau 85 tūkst. žmonių. Remiantis oficialia, bet nepatikrinta informacija, anksčiau Kalnų Karabache gyveno 120 tūkst. armėnų.

Autoritarinio režimo valdomas Azerbaidžanas praėjusią savaitę per karinį puolimą perėmė visišką regiono, dėl kurio kovota daugiau nei tris dešimtmečius, kontrolę. Nepripažinta Artsacho Respublika Kalnų Karabache kapituliavo ir šią savaitę paskelbė, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. nustos egzistuoti.

Tiek Azerbaidžano vyriausybė, tiek Rusija, laikyta Armėniją saugančia galia, paskelbė, kad žmonėms nėra priežasties bėgti. Tačiau stačiatikiai Karabacho armėnai bijo, kad Azerbaidžano musulmonai juos persekios ir žudys.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas apkaltino kaimyninę šalį „etniniu valymu“. „Padėties analizė rodo, kad artimiausiomis dienomis Kalnų Karabache neliks nė vieno armėno“, – ketvirtadienį sakė jis.

Šaltinių Armėnijos vyriausybėje teigimu, netoli Kalnų Karabacho įkurtas humanitarinis centras pabėgėliams, ten žmonėms suteikiamas prieglobstis.

Kalnų Karabacho žmogaus teisių komisaras Geghamas Stepanianas sakė, kad per kovas žuvo mažiausiai 200 žmonių, maždaug 400 buvo sužeisti. Azerbaidžanas taip pat pranešė apie žuvusius savo kareivius ir civilį.

Priešiškos buvusios sovietinės respublikos dešimtmečius ginčijosi dėl regiono. Praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį Azerbaidžano teritorijoje esantis, bet daugiausia armėnų gyvenamas Kalnų Karabachas per kruviną pilietinį karą, padedamas Jerevano, sugebėjo atsiplėšti nuo Baku. 2020 m. Azerbaidžanas, labai išplėtęs savo kariuomenę iš naftos ir dujų gaunamomis pajamomis, sugebėjo atkovoti didelę dalį Kalnų Karabacho. Rusijos tarpininkautos paliaubos nebuvo tvarios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.