JAV išvengė vyriausybės uždarymo: į susitarimą neįtraukė punktų dėl paramos Ukrainai

JAV Kongresas šeštadienį paskutinę akimirką priėmė įstatymą dėl finansavimo, leidžiantį federalinėms institucijoms veikti dar 45 dienas ir išvengti brangiai kainuojančio vyriausybės uždarymo. Tačiau į susitarimą nebuvo įtraukti punktai dėl paramos Ukrainai, kurių prašė JAV prezidentas Joe Bidenas, informuoja AFP.

 JAV išvengė vyriausybės uždarymo.<br> EPA/ELTA nuotr.
 JAV išvengė vyriausybės uždarymo.<br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-01 09:15, atnaujinta 2023-10-01 09:16

Senatas už įstatymą balsavo likus vos trims valandoms iki vidurnakčio. Dabar federalinės institucijos galės dirbti dar 45 dienas iki lapkričio vidurio. Anksčiau rezoliucijai pritarė ir Atstovų rūmai, dieną, kai politikai Vašingtone pavojingai priartėjo prie galimo vyriausybės uždarymo.

Įstatymo projektą pasiūlė Atstovų rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy. Jeigu jis nebūtų priimtas, milijonai viešojo sektoriaus darbuotojų nedirbtų ir negautų atlyginimų, o taip pat sustotų ir dalis šalies funkcijų – nuo karinių, iki maisto paramos ar federalinės politikos.

„Šiandien abiejų partijų dauguma Atstovų rūmuose ir Senate balsavo už tai, kad vyriausybė veiktų, kad būtų išvengta nereikalingos krizės, kuri sukeltų nereikalingą skausmą milijonams sunkiai dirbančių amerikiečių“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

Nepaisant to, prezidentas sukritikavo K. McCarthy‘į ir respublikonus Atstovų rūmuose už tai, kad šie nesilaikė įsipareigojimų dėl išlaidų lygio, kuris buvo sutartas su Baltaisiais rūmais daug anksčiau, dėl ko ir kilo vyriausybės uždarymo grėsmė. Jie taip pat kritikuoti dėl to, kad į įstatymą neįtraukti punktai dėl paramos Ukrainai.

„Tikiuosi, kad pirmininkas pilnai laikysis įsipareigojimų Ukrainos žmonėms ir užtikrins kelią paramai, kuri reikalinga Ukrainai šiuo kritiniu metu“, – sakė J. Bidenas, pasirašęs įstatymą šeštadienio naktį.

Vyriausybės uždarymo grėsmę sukėlė nedidelė griežto kurso besilaikančių respublikonų grupė, nepaisiusi partijos vadovybės ir prieštaravusi įvairiems laikiniems finansavimo pasiūlymams bei siekusi didesnio išlaidų mažinimo.

Ukrainos apginklavimas ir finansavimas kovoje prieš į šalį įsiveržusią Rusiją yra svarbi J. Bideno administracijos politikos dalis. Tačiau Kongreso priimtas įstatymas dėl JAV finansų yra laikinas ir kelia klausimų dėl politinių perspektyvų tęsti milijardus dolerių siekiančią paramą Ukrainai.

K. McCarthy teigia, kad Rusijos karas yra baisus ir jis susirūpinęs dėl to, kas gali įvykti ilguoju periodu, bet jis taip pat sako „nenorįs švaistyti pinigų“.

Jei Kongresas nebūtų priėmęs įstatymo leidžiančio vyriausybei toliau veikti, federalinės institucijos būtų pradėjusios užsidarinėti netrukus po vidurnakčio ir vėluotų algos milijonams federalinių darbuotojams ir kariams. Dabar parlamentarai turi šiek tiek daugiau laiko, kad susitartų dėl išlaidų visiems 2024 metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.