Kijeve susitinka ES užsienio reikalų ministrai

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį surengs neformalų susitikimą Kijeve, kad pademonstruotų paramą Ukrainai. Tai pranešė ES užsienio reikalų įgaliotinis J. Borrellis.

Josepas Borellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Josepas Borellis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-02 10:12, atnaujinta 2023-10-02 10:27

Tai yra pirmas kartas, kai toks visų 27 ES valstybių atstovų susitikimas vyks ne ES šalyje, sakė J. Borrellis. Jis pat į Ukrainą atvyko jau šeštadienį.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 m. vasarį Kijeve dar nebuvo apsilankiusi tokia didelė užsienio politikų grupė. Kaip įprasta vykstant karui, apie tokias keliones iš anksto neskelbiama.

Beje, Lenkija į pokalbius Kijeve delegavo savo viceministrą. Kaimyninių šalių santykius šiuo metu temdo Varšuvos sprendimas dėl ukrainietiškų grūdų importo draudimo. Ne ministro, o tik aukšto diplomato laukiama ir iš Rusijai draugiškos Vengrijos.

Kaip vieną susitikimo temų J. Borrellis įvardijo savo pasiūlymą prisiimti ilgalaikius finansinius įsipareigojimus dėl karinės paramos Ukrainai ir ES lėšomis, be kita ko, paremti modernių naikintuvų bei raketų finansavimą. J. Borrellis nori nuo 2024-ųjų iki 2027 m. kasmet mobilizuoti 5 mlrd. eurų. Tačiau sprendimo per susitikimą Kijeve nesitikima. Tokiuose neoficialiuose susitikimuose vyksta politinės diskusijos.

Susitikime gali būti kalbama ir apie Ukrainos stojimo į ES perspektyvą. Šalis nuo 2022 m. birželio oficialiai yra ES kandidatė. Dėl derybų pradžios sprendimą vienbalsiai turi priimti visos 27 ES šalys. Viena iš Ukrainai keliamų sąlygų yra stipresnė kova su korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.