Po istorinio sprendimo – nerimas Vašingtone: pavojuje atsidūrė visa JAV parama Ukrainai

Po antradienį įvykusio istorinio JAV Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy nušalinimo nuo pareigų, viešumoje netyla diskusijos dėl tolimesnės JAV paramos Ukrainai. Ar pavyks JAV išlaikyti tolimesnę stiprios paramos Ukrainai liniją, ar visgi ji mažės? 

 Po istorinio sprendimo – nerimas Vašingtone.<br>Lrytas.lt koliažas.
 Po istorinio sprendimo – nerimas Vašingtone.<br>Lrytas.lt koliažas.
​Kevinas McCarthy.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Kevinas McCarthy.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Pictured alliance/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Pictured alliance/Scanpix nuotr.
M. Gaetzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Gaetzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K. McCarthy.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
K. McCarthy.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
M. Gaetzas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
M. Gaetzas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Yuri Gripas/POOL via CNP/startra/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Yuri Gripas/POOL via CNP/startra/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-10-04 18:04

Istorinis Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy nušalinimas nuo pareigų dar labiau padidino neaiškumą dėl JAV pagalbos Ukrainai perspektyvos, nes parama Kijevui nebuvo įtraukta į naujausią JAV vyriausybės finansavimo įstatymo projektą, todėl Joe Bidenui dėl atskiro susitarimo teko pasikliauti respublikonų pirmininku.

Savaitgalį prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad JAV parama Ukrainai negali būti nutraukta „jokiomis aplinkybėmis“ ir kad jis visiškai tikisi, jog K.McCarthy „laikysis savo įsipareigojimo užtikrinti leidimą ir paramą, reikalingą padėti Ukrainai gintis nuo agresijos ir brutalumo“.

Poreikis paremti Kijevą tapo dar aktualesnis, o antradienį NATO vyriausiasis karinis pareigūnas admirolas Robas Baueris kalbėdamas apie amunicijos išteklius pareiškė, kad „dabar jau matomas statinės dugnas“, nes Ukraina esą kasdien iššaudo tūkstančius sviedinių, kurių daugelis yra gauti iš NATO.

Antradienį Baltieji rūmai pareiškė esantys įsitikinę, kad JAV galiausiai suteiks didesnę pagalbą Ukrainai, nesvarbu, koks bus K.McCarthy likimas, tačiau, jam pasitraukus, dėmesys dabar sutelktas į galimų jo įpėdinių paiešką.

Politinės grupės „Drauge ginti demokratiją“ parengtame Ukrainos „raporte“ pagrindiniai kandidatai įvertinti raidėmis nuo A iki F pagal tai, kaip stipriai jie anksčiau rėmė pagalbą Ukrainai. A reiškia didžiausią paramą, o F – mažiausią.

Atstovas Steve'as Scalise'as, Atstovų Rūmų respublikonas Nr. 2, jau seniai buvo laikomas favoritu užimti pirmininko postą po K.McCarthy'o. Jis buvo įvertintas B raide, t. y. geresniu balu nei K.McCarthy'o, kuris buvo įvertintas B su minusu.

Tačiau griežtai dešiniųjų pažiūrų respublikonas Mattas Gaetzas, kuris vadovavo siekiui nušalinti K.McCarthy ir teigė, kad palaikys S.Scalise'ą, buvo įvertintas raide F.

Atstovų Rūmų teismų komiteto pirmininkas Jimas Jordanas ir kylanti respublikonų griežtosios linijos žvaigždė Byronas Donaldsas taip pat buvo įvertinti F raide.

Tomas Emmeris, Atstovų Rūmų respublikonų atstovas, gavo aukščiausią įvertinimą – A.

JAV Atstovų Rūmų pirmininko pareigas laikinai eis Linkolno apygardos respublikonas Patrickas McHenry, kol bus išrinktas naujasis Pirmininkas.

Nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasarį Vašingtonas Kijevo vyriausybei nusiuntė 113 mlrd. dolerių saugumo, ekonominės ir humanitarinės pagalbos.

Senato, kurį nežymiai kontroliuoja demokratai, lyderiai pažadėjo artimiausiomis savaitėmis svarstyti teisės aktus, užtikrinančius tolesnę JAV saugumo ir ekonominę paramą Ukrainai.

Antradienį J.Bidenas surengė pokalbį su sąjungininkių šalių, ES ir NATO karinio aljanso vadovais dėl tolesnės koordinuotos paramos Ukrainai, kilus susirūpinimui, kad parama Kijevo karo veiksmams prieš Rusiją silpsta.

Šios savaitės pradžioje K.McCarthy paneigė M.Gaetzas kaltinimus, kad jis sudarė „slaptą susitarimą“ su J.Bidenu, siekdamas, kad Atstovų Rūmai galėtų balsuoti dėl pagalbos Ukrainai. K.McCarthy tada pareiškė, kad nori gauti daugiau informacijos iš J.Bideno administracijos.

Liepos mėn. J.Bidenas paprašė Kongreso patvirtinti dar 24 mlrd. dolerių paramos Ukrainai, kuri, kaip tikėjosi Ukrainos šalininkai – tiek respublikonai, tiek demokratai – galėtų būti įtraukta į išlaidų įstatymo projektą.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.