Nobelio premijos laureatui M. Yunusui Bangladešo institucijos iškėlė 175 bylas

Nobelio taikos premijos laureatas Muhammadas Yunusas ketvirtadienį stojo prieš Bangladešo kovos su korupcija priežiūros instituciją dėl kaltinimų, kurie, jo advokatų teigimu, yra vyriausybės vykdomos persekiojimo kampanijos dalis.

M. Yunusas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
M. Yunusas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 9:07 AM

83 metų M. Yunusas, kurio novatoriškas mikrokreditų bankas padėjo milijonams žmonių išbristi iš skurdo, sulaukė kritikos iš ministrės pirmininkės Sheikh Hasina‘os, kuri apkaltino jį „čiulpiant vargšų kraują“.

Jam iškeltos 175 atskiros baudžiamosios ir darbo santykių bylos, susijusios su Bangladeše jo įsteigtomis socialinio verslo įmonėmis, kurių tikslas – kurti darbo vietas ir teikti paslaugas neturtingiesiems.

Advokatas Abdullah al Mamunas žurnalistams sakė, kad M. Yunusas turėjo nutraukti savo kelionę į Jungtinių Tautų būstinę Niujorke, kad galėtų dalyvauti Antikorupcijos komisijos posėdyje sostinėje Dakoje.

„Dabar jį apklausia tyrimą atliekantys antikorupcijos pareigūnai“, – AFP sakė vienas iš M. Yunuso advokatų Khaja Tanviras Ahmedas.

M. Yunusas ir septyni jo įkurtos socialinio verslo įmonės „Grameen Telecom“ pareigūnai kaltinami pinigų plovimu ir 250 mln. takų (2,3 mln. JAV dolerių) pasisavinimu, teigiama gegužės mėnesį komisijos pateiktuose kaltinimuose.

Jei jis bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 12 metų kalėjimo.

Šiuo metu teisme nagrinėjama dar viena M. Yunusui iškelta byla. Jo advokatai tvirtina, kad jis nekaltas dėl visų jam pateiktų kaltinimų.

„Visos šios bylos yra nuolatinio Nobelio premijos laureato profesoriaus Muhammado Yunuso persekiojimo dalis“, – sakė Kh. T. Ahmedas.

Rugpjūčio mėnesį 160 žymių pasaulio veikėjų, įskaitant buvusį JAV prezidentą Baracką Obamą ir buvusį JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną, paskelbė bendrą laišką dėl „nuolatinio teisminio persekiojimo“ mikrokreditų pradininko atžvilgiu.

Pasirašiusieji, tarp kurių buvo daugiau kaip 100 jo kolegų Nobelio premijos laureatų, teigė bijantys dėl „jo saugumo ir laisvės“.

M. Yunusas 2006 metais gavo Nobelio taikos premiją už darbą skatinant ekonominį vystymąsi.

Jis įvertintas už tai, kad padėjo išnaikinti didžiulį skurdą Bangladeše, siūlydamas mikropaskolas dešimtims milijonų kaimo moterų per „Grameen“ banką, kurį jis įkūrė devintajame dešimtmetyje.

Praėjusiais metais Bangladešo kovos su korupcija priežiūros tarnyba nurodė atlikti platų tyrimą įmonėse, kurioms vadovauja M. Yunusas.

Sh. Hasina užsipuolė jį asmeniškai, kaltindama jį dėl to, kad Pasaulio bankas pasitraukė iš tilto netoli Dakos statybos projekto, kurį lydėjo įtarimai korupcija. Kai pernai tiltas pagaliau buvo atidarytas, premjerė pareiškė, kad M. Yunusas turėtų būti „panardintas į upę“ už tai, kad sukėlė pavojų tilto užbaigimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.