D. Trumpas pareiškė remiantis artimo savo sąjungininko J. Jordano kandidatūrą į Atstovų Rūmų pirmininko postą

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas remia dešiniojo respublikonų kongresmeno Jimo Jordano kandidatūrą į Atstovų Rūmų pirmininko postą. Jis buvo žvaigždė jau prieš pradėdamas savo sėkmingą kelią į Vašingtoną, rašė D. Trumpas naktį į penktadienį savo socialiniame tinke „Truth Social“ apie buvusį imtynininką iš Ohajo valstijos.

 Jimas Jordanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Jimas Jordanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 1:08 PM

„Jis bus puikus Atstovų Rūmų pirmininkas ir turi visišką ir besąlygišką mano paramą“, – pridūrė buvęs prezidentas.

J. Jordanas laikomas ištikimu D. Trumpui ir jau pareiškė, kad bus prieš naują paramos paketą Rusijos užpultai Ukrainai, jei bus išrinktas. 59-erių politikas priklauso dešiniajam frakcijos sparnui ir, nors buvo kviestas, atsisakė bendradarbiauti su komitetu, kuris tiria Kapitolijaus šturmą 2021 m. sausio 6 d. J. Jordanas pirmininkauja Teisėsaugos komitetui, kuris vykdo tyrimą dėl galimos apkaltos prezidentui Joe Bidenui.

Prieš tai D. Trumpas pareiškė, kad pats galėtų užimti Atstovų Rūmų pirmininko pareigas. Partijos atstovai jo paklausė, ar jis galėtų „trumpam“ būti pirmininku, jei nebus rastas sprendimas, ketvirtadienį stotis „Fox News“ citavo respublikoną. Jis esą atsakęs, kad, „jei reikia“, darys tai.

JAV žiniasklaida anksčiau pranešė, jog D. Trumpas svarsto kitą savaitę apsilankyti Kapitolijuje. Tikslas esą yra „suvienyti“ partiją, ieškant tinkamo kandidato. D. Trumpo apsilankymas Kongrese turėtų didelę simbolinę reikšmę. D. Trumpo šalininkai 2021 m. sausio 6 d. šturmavo Kapitolijų. Respublikonas prieš tai kalboje pakurstė šalininkus, pareikšdamas, kad pralaimėjo rinkimus dėl didelio masto sukčiavimo. Tada kilus riaušėms žuvo penki žmonės. Išpuolis prieš JAV demokratijos širdį sukrėtė šalį.

Po istorinio Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy‘io nušalinimo savaitės pradžioje respublikonai ieško jo įpėdinio į šį postą. Jie šiuose rūmuose turi nežymią daugumą. Rinkimai įvyksi ne anksčiau kaip kitos savaitės viduryje.

Į Atstovų Rūmų pirmininko postą gali būti nominuojami ir ne Kongreso nariai, o tai reiškia, kad ir, pavyzdžiui, D. Trumpas. Jį kandidatu turėtų iškelti kuris nors parlamentaras. Tačiau kadangi respublikonai Atstovų Rūmuose turi tik nežymią daugumą, dėl kandidato turi susitarti visi susiskaldžiusios partijos sparnai. Tačiau mažai tikėtina, kad nuosaikesni respublikonai būtų už 77-erių D. Trumpą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.