Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija skirta Turkijoje kalinčiam O. Kavalai

Europos Taryba (ET) pirmadienį savo pagrindinį žmogaus teisių prizą skyrė įkalintam Turkijos filantropui Osmanui Kavalai, kurį ne kartą užsipuolė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

 Osmanas Kavala.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Osmanas Kavala.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 7:11 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 7:12 PM

66 metų O. Kavala buvo kaltinamas įvairiais dalykais – nuo šnipinėjimo ir 2013 metų protestų finansavimo iki dalyvavimo nepavykusiame 2016 metų perversme prieš R. T. Erdoganą.

2017 metų spalį jis buvo suimtas ir 2022 metais nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tariamą bandymą nuversti R. T. Erdogano vyriausybę.

„Man labai liūdna, kad jo nėra čia su mumis atsiimant šį apdovanojimą. Šis apdovanojimas yra labai svarbus“, – sakė jo žmona Ayse Bugra Kavala, atsiimdama jį iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininko Tiny Koxo.

Turkijos atsisakymas vykdyti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus nedelsiant paleisti O. Kavalą pakenkė Ankaros santykiams su Vakarų sąjungininkais.

ET pradėjo pažeidimo procedūrą prieš Turkiją dėl jos elgesio su O. Kavala. Ankara dėl to gali būti pašalinta iš pagrindinės žemyno žmogaus teisių organizacijos.

Kritikai teigia, kad visa tai taip pat liudija, jog žmogaus teisių padėtis Turkijoje per antrąjį R. T. Erdogano valdymo dešimtmetį pablogėjo.

Turkijos aukščiausiasis teismas praėjusį mėnesį paliko galioti nuosprendį ir įkalinimą iki gyvos galvos O. Kavalai dėl kaltinimų bandymu nuversti R. T. Erdogano vyriausybę per 2013 metais vykusius didelio masto protestus. O. Kavala neturi galimybės pateikti apeliaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.