„Hamas“ pagrobtų žmonių šeimos nebežino, ko griebtis: kreipėsi į derybininką, kuris susisiekė su grupuote

„Hamas“ teroristams pagrobus per pusantro šimto žmonių iš Izraelio, kai kurie įkaitais laikomų asmenų šeimos nariai ir draugai susisiekė su buvusiu Izraelio derybininku Gershonu Baskinu, kuris pasiekė, kad būtų paleistas penkerius metus „Hamas“ nelaisvėje laikytas Izraelio karys Giladas Shalitas.

G. Baskinas ir „Hamas“ kovotojai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
G. Baskinas ir „Hamas“ kovotojai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
„Hamas“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Hamas“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Hamas“ kovotojai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
„Hamas“ kovotojai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 10:01 AM

Kalbėdamas BBC laidoje „The World Tonight“, G.Baskinas sakė, kad kalbasi su „Hamas“ ir bando juos įtikinti paleisti moteris ir vaikus bei „leisti mums pristatyti vaistus“.

„Manau, kad „Hamas“ ne mažiau nei Izraelis yra nustebę dėl savo sėkmės karinėje operacijoje... bandydami pagrobti tiek žmonių, kiek pagrobė“, – atkreipė dėmesį jis.

Remdamasis tuo, ką jam papasakojo „Hamas“, G.Baskinus teigė: „Aš tikiu, kad moterys nebus prievartaujamos, kad civiliai gyventojai nebus kankinami. Nesu tikras, ar tai galioja ir karių atžvilgiu.“

Pasak Izraelio, spalio 7 d. „Hamas“ surengus netikėtą išpuolį, į nelaisvę pateko iki 150 žmonių. „Hamas“ teigė, kad paslėpė juos „saugiose vietose ir tuneliuose“ Gazos ruože, ir grasino nužudyti įkaitus, jei Izraelis be įspėjimo bombarduos civilių namus.

2006 m. liepą, praėjus šešioms dienoms po to, kai Gazoje buvo pagrobtas G.Shalitas, G.Baskinas neoficialiai užmezgė ryšius su „Hamas“. Po trijų mėnesių G.Baskinui pavyko pasiekti, kad „Hamas“ perduotų ranka rašytą G.Shalito laišką jo tėvams, kuris buvo atneštas į Egipto vyriausybės biurą Gazoje.

Visus penkerius metus ir keturis mėnesius, kol G.Shalitas buvo nelaisvėje, G.Baskinas toliau užkulisiuose stengėsi susitarti dėl Izraelio ir „Hamas“ susitarimo. 2011 m. balandžio mėn. jis tapo oficialiu „Hamas“ aukšto rango pareigūnų ir Izraelio pasiuntinio Davido Meidano tarpininku.

Pagrindinis G.Baskino pašnekovas „Hamas“ buvo užsienio reikalų ministro pavaduotojas Ghazi Hamadas. G.Baskinas daugiau nei penkerius metus dalyvavo pastangose užtikrinti, kad G.Shalitas būtų paleistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.