EP nariai atsisakė įtraukti E. Muską kandidatu į svarbiausią ES žmogaus teisių apdovanojimą

ES teisės aktų leidėjai ketvirtadienį balsavo už tai, kad milijardierius Elonas Muskas nebūtų įtrauktas į trumpąjį sąrašą kandidatų į svarbiausią bloko žmogaus teisių apdovanojimą – Sacharovo premiją, kuri bus teikiama kitą savaitę.

E. Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E. Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 3:54 PM

Pagrindinė pretendentė į premiją yra Irano kurdė Mahsa Amini, kuri pernai mirė Irano policijos areštinėje, ir judėjimas „Moteris, gyvybė, laisvė“, atsiradęs kilus protestams dėl jos mirties ir smerkiant mulų vadovaujamą Irano vyriausybę.

M. Amini ir judėjimo kandidatūrą parėmė trys didžiausios Europos Parlamento frakcijos.

Kiti kandidatai į trumpąjį sąrašą – du Nikaragvos žmogaus teisių gynėjai Vilma Nunez de Escorcia ir vyskupas Rolando Jose Alvarezas Lagosas; taip pat trys moterys, kovojančios už teisę į abortus: Justyna Wydrzynska iš Lenkijos, Morena Herrera iš Salvadoro ir Colleen McNicholas iš JAV.

Milijardierių E. Muską, socialinio tinklo „X“, buvusio „Twitter“, vadovą, kuris save vadina „absoliučios žodžio laisvės šalininku“, į kandidatų sąrašą pasiūlė nedidelis kraštutinių dešiniųjų blokas parlamente.

E. Muskas šiuo metu yra Europos Komisijos taikiklyje dėl dezinformacijos, skleidžiamos „X“ tinkle po „Hamas“ išpuolio Izraelyje praėjusį savaitgalį. „X“ tvirtina, kad jau pašalino arba paženklino „dešimtis tūkstančių“ tokių pranešimų.

Sacharovo premijos laureatas bus paskelbtas po savaitės, spalio 19 dieną, Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre (Prancūzija).

Apdovanojimas kartu su 50 tūkst. eurų piniginiu prizu bus teikiamas gruodžio 13 dieną vyksiančioje ceremonijoje.

Praėjusiais metais apdovanojimas atiteko Ukrainos žmonėms už savo šalies gynybą nuo Rusijos invazijos.

Tarp ankstesnių laureatų yra įkalintas Rusijos opozicijos atstovas Aleksejus Navalnas, Venesuelos opozicija, Pakistano moterų švietimo aktyvistė Malala Yousafzai, Jungtinės Tautos ir Pietų Afrikos Respublikos kovos su apartheidu aktyvistas bei buvęs prezidentas Nelsonas Mandela.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.