JAV vykstančio autopramonės darbuotojų streiko mastas didėja, jungiasi dar 8 700 žmonių

Jungtinėse Valstijose šiuo metu vykstančio automobilių pramonės darbuotojų streiko mastas trečiadienį padidėjo, prie akcijų prisijungus dar 8 700 žmonių, pranešė profsąjunga „United Automobile Workers“ (UAW).

JAV vykstančio autopramonės darbuotojų streiko mastas didėja, jungiasi dar 8 700 žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV vykstančio autopramonės darbuotojų streiko mastas didėja, jungiasi dar 8 700 žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 11:24 AM

Kompanijos „Ford“ gamyklos Luisvilyje (Kentukio valstija) personalas prisijungė prie maždaug 25 000 kitų UAW narių, kurių vykdomos akcijos yra nukreiptos prieš tris didžiuosius gamintojus – „General Motors“ (GM), „Ford“ ir „Stellantis“.

UAW tikslinį streiką inicijavo rugsėjo 15 d., kai baigėsi ankstesnių sutarčių galiojimo laikotarpis ir nebuvo pasiekta naujų susitarimų. Profsąjunga ragino tam tikrų gamyklų darbuotojus neiti į darbą, tačiau didžioji dauguma iš 146 000 JAV dirbančių UAW narių darbavosi toliau. Naujausia žinia apie streiką buvo paskelbta po to, kai „Ford“ atsisakė žengti į priekį derybose“, nurodoma UAW pranešime.

„Ford“ atskirame pranešime pavadino naujausią sprendimą „neatsakingu“ ir pareiškė, jog savo ruožtu pateikė „puikių“ siūlymų.

Luisvilio gamykloje nuo konvejerių, be kita ko, rieda „Ford“ pikapai „Super Duty“ ir visureigiai „Expedition“ bei „Lincoln Navigator“. Pasak „Ford“, šioje gamykloje pagaminami automobiliai per metus atneša 25 mlrd. JAV dolerių (23,5 mlrd. eurų) pajamų. Kompanija perspėjo, kad sprendimas išplėsti streiką gali būti skausmingas ir, pavyzdžiui, paveikti kitą veiklą ar tiekėjus.

Nors anksčiau streiko mastas buvo didinamas skelbus terminus, kuriuos iš anksto nustatydavo profsąjunga, UAW naujausią žingsnį pavadino „staigmena“.

Profsąjungos vadovas Shawnas Fainas išplatintame pranešime paragino „Ford“ ir likusias „didžiojo trejeto“ kompanijas sudaryti „sąžiningas“ sutartis.

Pastarosios akcijos yra pirmas bendras GM, „Ford“ ir „Stellantis“ darbuotojų streikas, kuriuo bandoma išsireikalauti didesnių atlyginimų ir kitų personalui palankių pokyčių, ypač susijusių su perėjimu prie elektromobilių gamybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.