Varšuva ir Praha iki lapkričio pratęsė patikrinimus prie Slovakijos sienos

Lenkija ir Čekija ketvirtadienį pranešė iki lapkričio 2 d. pratęsiančios pasienio patikras, skirtas nelegaliai migracijai per kaimyninę Slovakiją pažaboti.

Lenkijos ir Slovakijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Slovakijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-12 14:34

Abi šalys ir vakarinė Slovakijos kaimynė Austrija įvedė patikras spalio 4 d., iš pradžių 10-ai dienų.

Pastaruoju metu Slovakijoje padaugėjo migrantų, daugiausiai atvykstančių iš Serbijos per Vengriją ir traukiančių į turtingesnes Vakarų Europos šalis. „Laikinieji patikrinimai bus pratęsti iki lapkričio 2 d.“, – „Polskie Radio“ sakė Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis.

Apie pratęsimą pranešęs Čekijos vidaus reikalų ministras Vitas Rakusanas sakė, kad spalio 4–9 dienomis policija patikrino 43 749 žmones ir aptiko 283 iš Slovakijos atvykusius nelegalius migrantus. „Mes taip pat sulaikėme ir apkaltinome 12 kontrabandininkų“, – pridūrė V. Rakusanas.

Sausio–rugpjūčio mėnesiais Slovakija susekė maždaug 24 500 nelegalių migrantų, per visus praėjusius metus tokių buvo 10 900. Slovakija pradėjo patikras prie Vengrijos sienos spalio 5 d., dieną prieš tai tokių priemonių ėmėsi Praha, Viena ir Varšuva. Slovakijos vyriausybė, prie Vengrijos sienos dislokuojanti po 300 karių per dieną, trečiadienį pareiškė pratęsianti patikras iki lapkričio 3 dienos.

Vokietija, į kurią traukia daugelis migrantų, rugsėjo pabaigoje sugriežtino patikrinimus prie rytinės sienos su Čekija ir Lenkija. Jos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser neatmetė galimybės taip pat įvesti patikras prie sienos su Lenkija ir Čekija, tai jau taikoma prie Vokietijos ir Austrijos sienos.

Visos kontrolę griežtinančios šalys yra Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės narės. Patikrinimai prie sienų Šengeno erdvėje leidžiami susiklosčius išskirtinėms aplinkybėms prieš tai pranešus Briuseliui.

Lenkijos ministras M. Kaminskis sakė, kad Varšuva ketvirtadienį praneš Europos Komisijai apie savo sprendimą. „Yra gerų rezultatų, poveikis akivaizdus. Per Lenkiją neis nelegalios migracijos keliai“, – pridūrė jis prieš sekmadienį Lenkijoje vyksiančius įtemptus parlamento rinkimus ir referendumą dėl Europos Sąjungos migracijos planų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.