Lenkijos populistai nukreipė neapykantą į D. Tuską, bet jis tikisi sugrįžti į valdžią

Buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas per sekmadienį Lenkijoje vyksiančius visuotinius rinkimus tikisi padaryti galą populistų valdymui, tačiau valdančiųjų šalininkai lieja neapykantą ir vaizduoja jį kaip „blogį“.

D. Tuskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 10:35 AM, atnaujinta Oct 14, 2023, 10:36 AM

Žodiniai išpuoliai prieš 66 metų politiką, buvusį Lenkijos ministrą pirmininką 2007–2014 m., tapo partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) kampanijos bruožu. Nors praėjo aštuoneri metai“ kai D. Tuskas buvo valdžioje, svarbūs partijos veikėjai, tokie kaip ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, kaltina jį dėl ekonominių ir socialinių problemų, jų sąrašas ilgas. PiS perspėja, kad D. Tusko sugrįžimas būtų katastrofiškas Lenkijai, vadina jį „bailiu“, „išdaviku“ ir net Rusijos prezidento Vladimiro Putino „sąjungininku“.

Vienoje pastarojoje kalboje M. Morawieckis vadino D. Tuską „politiniu (buvusios Vokietijos kanclerės) Angelos Merkel vyru“, o PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis sakė, kad D. Tuskas „lojalus Vokietijai, o ne Lenkijai“. Jo pavardė nuolat skamba vyriausybės ruporu tapusios valstybinės televizijos TVP pranešimuose, PiS rinkimų plakatai ragina rinkėjus „sustabdyti Tuską“. „PiS laikosi gynybinės strategijos, pirmiausia nukreiptos į vyresnio amžiaus elektoratą“, – sakė ekspertų grupės „Visegrad Insight“ politikos analitikas Wojciechas Przybylskis.

Apklausos rodo, kad valdančioji partija laimės rinkimus, bet jai gali būti sunku sudaryti valdančiąją koaliciją, o tai suteiktų D. Tuskui galimybę suburti aljansą su mažesnėmis partijomis, jei jos gaus pakankamai balsų.

Pasak W. Przybylskio, PiS mėgina įtikinti šalininkus, kad „kovoja su velniu“. „Ši strategija tapo apsėdimu, ypač turint galvoje, kaip dažnai minima D. Tusko pavardė“, – sakė Varšuvos universiteto politologė Anna Materska-Sosnowska. „Populistams visada reikia priešo, šį priešą įkūnija D. Tuskas“, – sakė ji.

„Siekia paskleisti baimę“

Nuolat neigiamame kontekste linksniuodama D. Tusko pavardę PiS taip pat tikisi atbaidyti nuosaikesnius rinkėjus, kurie gali susigundyti už jį balsuoti, o jų balsai, manoma, gali lemti rinkimų rezultatus.

„PiS nesiūlo nieko naujo, bet siekia paskleisti baimę, primindama praeitį“, – sakė A. Materska-Sosnowska.

Lenkai netgi pasigavo frazę „kaltas Tuskas“ ir kaskart ją kartoja, kai dėl ko nors skundžiasi.

Išpuoliai prieš D. Tuską visų pirma sutelkti kalbant apie migrantų problemą, M. Morawieckis jį kaltina palankumu Europos Sąjungos migrantų perkėlimo schemai. Jis pavadino D. Tuską „pavojingu žmogumi“, galinčiu išprovokuoti chaosą Europoje įsileidus migrantus.

Prieš D. Tuską nukreipta strategija atsispindi apklausose. Remiantis neseniai „Ibris“ instituto atlikta apklausa, D. Tusku nepasitiki daugiau nei 50 proc., pasitiki tik 36,1 proc. lenkų. Tačiau oponentų dalis mažėja, D. Tuskas vykdo energingą kampaniją ir tiesiogiai kalbasi su rinkėjais per mitingus visoje Lenkijoje.

„PiS iki pat galo žaidžia visuomenės susiskaldymu, opozicija, iš pradžių dariusi tą patį, dabar ragina vadovautis protu ir, kitaip nei PiS, turi į ateitį orientuotą programą“, – sakė A. Materska-Sosnowska. „Ši poliarizacijos strategija veikia tik iš dalies. PiS tikrai pirmauja nuomonių apklausose, bet labai tikėtina, kad to nepakaks vyriausybei sudaryti“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.