JAV Atstovų rūmai antradienį rinksis naują pirmininką

Paralyžiuotuose JAV Atstovų rūmuose antradienį vyks balsavimas, kurio metu šis teisėkūros organas mėgins išsirinkti naują pirmininką.

JAV Atstovų rūmai.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
JAV Atstovų rūmai.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 12:26 PM, atnaujinta Oct 16, 2023, 12:27 PM

Apie tai sekmadienį buvo informuoti Atstovų rūmų nariai.

Balsavimas vyks po to, kai prieš dvi savaites buvo netikėtai nušalintas ligšiolinis JAV parlamento žemųjų rūmų, kuriuos šiuo metu kontroliuoja Respublikonų partija, pirmininkas Kevinas McCarthy'is. Respublikonų gretose nuo tada vyksta kova dėl valdžios.

Atstovų rūmų pirmininko pareigos yra vienos aukščiausių visoje šalyje. Pastaruoju metu kongresmenai vis labiau piktinasi, kad kol pirmininko kėdė yra tuščia, sudėtinga priimti sprendimus dėl išlaidų ir reaguoti į krizes, įskaitant karą tarp Izraelio ir teroristinės grupuotės „Hamas“.

Nors po K. McCarthy'io nušalinimo laikinuoju pirmininku buvo paskirtas Patrickas McHenry'is, šis neturi daug įgaliojimų.

K. McCarthy'is tapo susiskaldymo tarp nuosaikių respublikonų ir saujelės griežtosios linijos šalininkų, eksprezidento Donaldo Trumpo rėmėjų, auka.

Iki šiol į pirmininko postą oficialiai iškelta tik viena kandidatūra – perimti šias pareigas pretenduoja D. Trumpui artimas įstatymų leidėjas iš Ohajo valstijos Jimas Jordanas. Nepaisant to, jis, regis, neturi užtektinai palaikymo, kad būtų išrinktas.

Balsavimas bus surengtas antradienį vidurdienį (vietos, 19 val. Lietuvos laiku). Jo baigtis nežinoma.

„Laikas kibti į darbus“, – tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) pareiškė J. Jordanas, paragindamas savo kolegas palikti tarpusavio nesutarimus nuošalyje ir palaikyti jo kandidatūrą.

Spaudimą išrinkti naują pirmininką padidino netikėta „Hamas“ ataka prieš Izraelį – istorinį JAV sąjungininką. Kongresui taip pat reikia veikti dėl paramos Rusijos užpultai Ukrainai. Be to, lapkričio 17 dieną baigiasi terminas, iki kurio būtina imtis veiksmų dėl biudžeto, kad būtų galima išvengti vyriausybės uždarymo.

Prezidento Joe Bideno Demokratų partija Atstovų rūmuose sudaro mažumą ir respublikonų dramoje iš esmės tėra stebėtoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.