Latvijos užsienio reikalų ministras: rusai, gyvenantys šalyje, galėtų pasilikti, jei išmoktų kalbos pagrindus

Rusai, neturintys Latvijos pilietybės, šalyje galėtų gyventi, jei išmoktų latvių kalbos pagrindus, sako naujasis Latvijos užsienio reikalų ministras Krišjanis Karinš.

Latvija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Latvija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 10:42 PM

„Pareiškėme, kad šie žmonės gali pasilikti, bet jie turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Jeigu perėmėte Rusijos pilietybę ir nenorite gyventi Rusijoje, norite gyventi Europoje, Latvijoje, prašome išmokti mūsų kalbą bent tiek, kad susikalbėtumėte parduotuvėje“, – pirmadienį LRT televizijai teigė K. Karinš.

Pasak užsienio reikalų ministro, daugelis Latvijoje gyvenančių rusų „bando išmokti kalbą arba lanko kalbos kursus“.

„Raginame, kad šie asmenys tiesiog išmoktų mūsų kalbos pagrindus, gerbtų mūsų šalies papročius ir kultūrą. Nes tai nėra piliečiai, tai yra žmonės, kurie nepriėmė Latvijos pilietybės, nusprendė priimti Rusijos pilietybę, bet vis tiek nusprendė likti gyventi Latvijoje, o ne kraustytis į Rusiją“, – akcentavo Latvijos užsienio reikalų ministras.

ELTA primena, kad spalio pradžioje portalas lrt.lt pranešė, jog Latvijos pilietybės ir migracijos reikalų tarnyba (PMLP) išsiuntė 3255 informacinius laiškus apie leidimų gyventi Latvijoje galiojimo pabaigą tiems Rusijos piliečiams, kurie nepateikė dokumentų, prašydami suteikti ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) gyventojo statusą.

Kaip skelbė portalas, gruodžio mėnesį bus tikrinama, ar šie asmenys kirto sieną ir išvyko iš Latvijos. Jei tai nebus padaryta, Valdyba nusiųs informaciją pasienio tarnybai, prašydama patikrinti, ar šie asmenys yra šalyje, o jei asmenys yra Latvijoje, bus duotas nurodymas išvykti iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.