Ch. Michelis: būtina užkirsti kelią eskalacijai Artimuosiuose Rytuose

Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiai, pasak Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charleso Michelio, visomis diplomatinėmis ir politinėmis priemonėmis sieks užkirsti kelią tolesniam Artimųjų Rytų konflikto išplitimui.

Ch. Michelis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ch. Michelis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 9:20 AM, atnaujinta Oct 18, 2023, 9:21 AM

Būtina bet kokia kaina užkirsti kelią eskalacijai regione, sakė jis antradienio vakarą po vaizdo ryšiu vykusio viršūnių susitikimo. Tokia eskalacija esą ir Europai būtų milžiniškas iššūkis – ypač tuo metu, kai Ukrainoje toliau tęsiasi karas.

Susitikime, anot Ch. Michelio, be kita ko, buvo sutarta glaudžiau bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis (JT). Kenčiantiems civiliams esą būtina suteikti prieigą prie vandens, elektros, maisto ir medicininės priežiūros.

Kalbėdamas apie „Hamas“ rankose esančius įkaitus, Ch. Michelis pabrėžė, jog labai svarbu paremti veikėjų regione tarpininkavimo pastangas. Visi įkaitai esą turi būti besąlygiškai paleisti.

Ch. Michelis, be to, pasisakė už tai, jog ES būtų plečiamas saugumo tarnybų bendradarbiavimas, kad būtų sumažintos Artimųjų Rytų konflikto keliamos rizikos. Įvykiai ir ten, anot jo, sukėlė didelį susiskaldymą ir poliarizaciją.

Jau praėjusį sekmadienį ES lyderiai priėmė bendrą pareiškimą dėl padėties Artimuosiuose Rytuose. Jame teigiama, kad ES griežtais smerkia „Hamas“ ir jos brutalius išpuolius visame Izraelyje. Tačiau kartu pabrėžiama, kad Izraelis, naudodamasis savo teise gintis, turi „paisyti tarptautinės teisės ir tarptautinės humanitarinės teisės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.