Rusijoje sulaikyta „Laisvosios Europos radijo“ žurnalistė, turinti JAV ir Rusijos pilietybę

Rusijoje buvo sulaikyta „Laisvosios Europos radijui“ ir „Laisvės radijui“ (RFE/ RL) dirbanti dvigubą Rusijos ir JAV pilietybę turinti žurnalistė Alsu Kurmaševa. Ji apkaltinta neužsiregistravusi kaip užsienio agentė, trečiadienį pranešė jos darbdavys ir žurnalistų stebėsenos organizacija.

A. Kurmaševa.<br>RFE/RL nuotr.
A. Kurmaševa.<br>RFE/RL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 8:20 AM, atnaujinta Oct 19, 2023, 10:32 AM

JAV Kongreso finansuojamos radijo stoties totorių-baškirų tarnybos redaktorė A. Kurmaševa „turi būti paleista, kad galėtų nedelsiant grįžti pas savo šeimą, – pareiškė RFE/RL prezidento pareigas einantis Jeffrey Gedminas. – Alsu yra labai gerbiama kolegė, atsidavusi žmona ir dviejų vaikų motina“.

Ji yra antroji JAV žurnalistė, pastaraisiais mėnesiais sulaikyta Rusijoje. Kovo mėnesį buvo sulaikytas „Wall Street Journal“ reporteris Evanas Gershkovichius, kaltinamas šnipinėjimu. Rusijos valdžia iki šiol nepateikė to įrodymų, bet žurnalistas tebelaikomas liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime Maskvoje.

A. Kurmaševa naktį praleido laikinojo sulaikymo centre, sakoma Niujorke įsikūrusio Žurnalistų apsaugos komiteto (CPJ) pareiškime, kuriame cituojama valstybinė žiniasklaidos priemonė „Tatar-Inform“.

Rusijos žmogaus teisių naujienų svetainės „OVD-Info“ atstovas CPJ sakė, kad A. Kurmaševa „greičiausiai“ netrukus bus perkelta į kardomąjį kalinimą.

A. Kurmaševa gyvena Prahoje, bet gegužės 20 dieną atvyko į Rusiją dėl skubių šeimyninių reikalų, teigė CPJ.

Birželio 2 dieną ji buvo laikinai sulaikyta Kazanės oro uoste prieš skrydį atgal. Ten iš jos buvo konfiskuoti JAV ir Rusijos pasai, o už tai, kad Rusijos valdžios institucijose neužregistravo savo amerikietiško paso, jai buvo skirta bauda, pranešė RFE/RFL.

Radijo stoties teigimu, A. Kurmaševa nušvietė Tatarstano ir Baškortostano etnines mažumas, ypač pastangas išsaugoti totorių kalbą, nors Rusijos valdžia „pastaraisiais metais darė vis didesnį spaudimą totoriams“.

Kol ji laukė, kada jai bus grąžinti pasai, jai buvo pateikti nauji kaltinimai, sakė CPJ. Jei bus pripažinta kalta, jai gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Organizacija teigė, kad kaltinimai jai kelia „didelį susirūpinimą“. Rusijos valdžios institucijos turi „nedelsiant ją paleisti ir panaikinti visus jai pateiktus kaltinimus, – sakė CPJ Europos ir Centrinės Azijos programų koordinatorė Gulnoza Said. – Žurnalistika nėra nusikaltimas, o A. Kurmaševos sulaikymas yra dar vienas įrodymas, kad Rusija pasiryžusi užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą“.

„Alsu buvo sulaikyta tik todėl, kad yra „Laisvės radijo“ darbuotoja. Tiesą sakant, dabar bet kuriam nepriklausomam žurnalistui Rusijoje gresia tas pats“, – CPJ citavo A. Kurmaševos kolegos žodžius, kuriuos jis išsakė su anonimiškumo sąlyga, bijodamas represijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.