JAV įvedė sankcijas Bosnijos serbų lyderio šeimos nariams

Penktadienį Jungtinės Amerikos Valstijos paskelbė sankcijas Bosnijos serbų lyderio Milorado Dodiko suaugusiems vaikams ir keturioms įmonėms, prisidedančioms prie jo korupcijos.

JAV vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 7:23 PM, atnaujinta Oct 20, 2023, 7:24 PM

2022 m. JAV valdžia skyrė sankcijas pačiam M. Dodikui, nes jis savo veiksmais pakerta trapią taiką šalyje.

„Su finansine ir politine šių asmenų ir subjektų parama M. Dodikas įsitraukęs į korupciją, garantuojančią jo asmeninį finansinį ir politinį stabilumą“, – sakoma penktadienį paskelbtame JAV iždo departamento pareigūno Briano Nelsono pranešime.

B. Nelsonas, iždo sekretorės pavaduotojas terorizmo ir finansinės žvalgybos klausimais, sakė, kad šie veiksmai leidžia M. Dodikui siurbti viešąsias lėšas ir turtėti bei turtinti savo šeimą Bosnijos ir Hercegovinos piliečių sąskaita.

Po 1992–1995 m. karo Bosniją sudaro du pusiau autonominiai subjektai: serbų valdoma Serbų Respublika ir Musulmonų ir kroatų federacija.

Atskirame pareiškime JAV valstybės departamentas nurodė, kad „šis tinklas padėjo M. Dodikui atlikti vadovaujantį vaidmenį pakertant karą užbaigusį 1995 m. Deitono taikos susitarimą ir įtvirtinti giliai šaknis suleidusią korupciją Bosnijoje ir Hercegovinoje“.

Naujausios sankcijos taikomos suaugusiems M. Dodiko vaikams – jo sūnui Igoriui Dodikui ir dukrai Goricai Dodik, jie vis labiau įsitraukia į politinę ir verslo veiklą Serbų Respublikoje.

Pasak Iždo departamento, „Dodikų šeimos korupcijos mastas taip pat kelia nerimą šalims, suinteresuotoms teikti užsienio investicijų lėšas“ Serbų Respublikai. Kai kurios vyriausybės susilaikė nuo lėšų skyrimo, bijodamos, kad jos greičiausiai atiteks M. Dodikui ir jo šeimai.

Iždo departamentas taip pat kaltina Igorį Dodiką „opozicijos politikų papirkinėjimu“.

Sankcijos įvestos ir keturioms įmonėms, kaip teigiama, gavusioms Serbų Respublikos valstybės lengvatų, nes jos priklauso M. Dodiko šeimai. Sankcijos reiškia, kad asmenų nuosavybė JAV turi būti įšaldyta, ribojami šių asmenų sandoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.