Rusija pratęsė antrosios sulaikytos JAV žurnalistės suėmimą

Penktadienį Rusija įsakė dar trims dienoms sulaikyti Rusijos ir JAV pilietybę turinčią žurnalistę Alsu Kurmaševą, prokurorams pareiškus, kad ji neįsiregistravo kaip „užsienio agentė“.

A. Kurmaševa.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Kurmaševa.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 3:08 PM

A. Kurmaševa dirba JAV finansuojamoje Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo (RFE/RL ) žiniasklaidos priemonėje ir trečiadienį buvo teisėsaugos pareigūnų sulaikyta Rusijos Kazanės mieste. Jei bus pripažinta kalta pagal pateiktus kaltinimus, jai gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė ją dviejų kaukėtų pareigūnų atvedamą į Kazanės Sovetsko teismą, ji vilkėjo paltą su gobtuvu ir buvo su kauke ant veido. Vėliau žurnalistams buvo liepta išeiti iš posėdžio.

„2023 m. spalio 20 d. teismo nutartimi (Alsu) Kurmaševos suėmimo terminas pratęstas 72 valandoms“, – nurodė teismas.

A. Kurmaševa yra antroji Rusijoje sulaikyta JAV žurnalistė. Kovo mėnesį buvo areštuotas „The Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichius ir apkaltintas „šnipinėjimu“, jis, jo darbdavys ir Baltieji rūmai tai griežtai neigia. 2022 m. vasario mėnesį pradėjusi plataus masto karo veiksmus prieš Ukrainą Rusija ėmėsi precedento neturinčio susidorojimo su nepriklausoma žurnalistika.

Pasak A. Kurmaševos darbdavio, ji dirbo JAV radijo totorių ir baškirų tarnybos redaktore ir nušvietė pastangas išsaugoti totorių kalbą, nepaisant „pastaraisiais metais padidėjusio spaudimo totoriams“.

„Labai susirūpinę“

A. Kurmaševa gyvena Prahoje, Čekijos Respublikoje, bet gegužės 20 d. atvyko į Rusiją šeimos reikalais, nurodė Niujorke įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ).

Ji jau buvo laikinai sulaikyta Kazanės oro uoste birželio 2 d. prieš skrydį atgal. Pasak RFE/RL, iš jos buvo atimti JAV ir Rusijos pasai ir skirta bauda, kad neįregistravo savo JAV paso Rusijos valdžios institucijose. Nauji kaltinimai buvo paskelbti trečiadienį, jai tebelaukiant, kol pasai bus grąžinti, nurodė CPJ. Organizacija sakė esanti „labai susirūpinusi“ žurnalistės likimu.

Rusija pripažino „užsienio agentais“ dešimtis nepriklausomų naujienų leidinių ir reikalauja, kad tokios žiniasklaidos priemonės užsiregistruotų Teisingumo ministerijoje.

RFE/RL laikinai einantis prezidento pareigas Jeffrey Gedminas paragino nedelsiant paleisti A. Kurmaševą, kad „ji galėtų grįžti pas savo šeimą“.

Jos sulaikymas gali būti susijęs su jos gauta informacija apie universitetų dėstytojų mobilizavimą kariauti Ukrainoje, pranešė vietos naujienų agentūra „Tatar Inform“.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras socialiniame tinkle paskelbtame įraše sakė esantis „susirūpinęs“ dėl A. Kurmaševos sulaikymo. „Žurnalistams turi būti leidžiama atlikti jų gyvybiškai svarbų darbą be spaudimo, bauginimo ir keršto“, – sakoma pranešime.

Paklaustas apie šį atvejį, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad „Rusijoje nevykdoma jokia JAV piliečių persekiojimo kampanija“, bet neva „yra JAV piliečių, kurie pažeidžia įstatymus, ir prieš juos imamasi atitinkamų priemonių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.