A. Navalno šalininkai: iš jo atimtos rašymo priemones – vienintelė bendravimo su išoriniu pasauliu priemonė

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas antradienį grįžo į izoliatorių, dieną prieš tai jo šalininkai pranešė, kad iš jo buvo atimtos rašymo priemonės – vienintelė bendravimo su išoriniu pasauliu priemonė.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas bei advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas bei advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 2:09 PM, atnaujinta Oct 24, 2023, 2:11 PM

Šią vasarą bausmė A. Navalnui buvo padidinta iki 19 metų ir jis netrukus bus perkeltas į „ypatingo režimo“ koloniją – griežčiausio tipo kalėjimą Rusijoje.

Šį mėnesį buvo areštuoti trys A. Navalno advokatai, o jo komanda perspėjo, kad Rusijos valdžia nori dar labiau apriboti jo ryšius su pasauliu už kalėjimo sienų. „Jie 21-ąjį kartą uždarė Aleksejų į izoliatorių“, – socialinėje žiniasklaidoje sakė tremtyje gyvenanti A. Navalno atstovė Kira Jarmyš. Ji pridūrė, kad tokioje kameroje A. Navalnas iš viso „bus praleidęs 236 dienas“.

47 metų opozicionierius, kurio išvaizda kalėjime gerokai pasikeitė, daugelį mėnesių vis uždaromas izoliatoriuje. Prieš dieną jo sąjungininkai skambino pavojaus varpais sakydami, kad „nežino“, kodėl jis praleido teismo posėdį, vykusį griežto režimo kalėjime, kuriame jis laikomas. Vėliau jie sakė, kad jis neprotestavo dėl to, kad iš jo buvo atimta galimybė rašyti laiškus.

„Iš A. Navalno buvo atimtos rašymo priemonės. Dabar jis negali rašyti laiškų. Todėl jis atsisakė išeiti iš kameros, kad dalyvautų teisme“, – pirmadienį socialinėje žiniasklaidoje sakė K. Jarmyš. „Tada keli asmenys jėga įėjo į jo kamerą ir nuvedė į tyrėjo kabinetą“, – pridūrė ji.

Laiškų rašymas ir teisininkų vizitai yra vienintelis A. Navalno būdas bendrauti su pasauliu. Tačiau šį mėnesį Maskva suėmė tris jo advokatus, dar vieną advokatę privertė pabėgti iš šalies.

„Niekam neleidžiama su manimi matytis. Esu visiškai atkirstas nuo informacijos“, – praėjusią savaitę per teismo posėdį kalėjime sakė A. Navalnas. Savo advokatų sulaikymus jis pavadino „neteisėtais“.

A. Navalno perkėlimas į atšiauresnį kalėjimą dar labiau apribos jo ryšius su advokatais. Būdamas už grotų opozicijos lyderis smerkia Kremliaus puolimą Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.