Aukščiausiasis Kinijos diplomatas atvyks reto vizito į JAV prieš galimą Xi Jinpingo kelionę

Šią savaitę aukščiausiasis Kinijos diplomatas atvyks reto vizito į Vašingtoną, pirmadienį paskelbė Jungtinės Amerikos Valstijos, tai atveria kelią galimam prezidento Xi Jinpingo vizitui siekiant sumažinti įtampą.

Wang Yi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Wang Yi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 12:39 PM, atnaujinta Oct 24, 2023, 12:40 PM

Užsienio reikalų ministras Wang Yi, aukščiausio rango per beveik penkerius metus į JAV sostinę atvyksiantis Kinijos pareigūnas, viešės nuo ketvirtadienio iki šeštadienio tvyrant įtampai dėl prekybos, Ukrainos, Artimųjų Rytų, Taivano ir Kinijos veiksmų jūroje netoli Filipinų.

Aukštas JAV pareigūnas sakė, kad ši kelionė yra dalis dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų pastangų „atsakingai valdyti mūsų konkurenciją“. „Mes ir toliau tikime, kad tiesioginė diplomatija akis į akį yra geriausias būdas kelti sudėtingas problemas, sklaidyti klaidingą supratimą ir nesusikalbėjimą bei išsiaiškinti galimybes bendradarbiauti su kinais tose srityse, kuriose susikerta mūsų interesai“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų paviešinta.

Antradienį Pekinas patvirtino vizito datas ir pareiškė viltį, kad tai padės „grąžinti į vėžes“ įtemptus santykius. Wang Yi „apsikeis nuomonėmis su JAV lyderiais dėl Kinijos ir JAV santykių bei tarptautinių ir regioninių bendro intereso problemų“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning

Aukščiausiasis diplomatas „perteiks Kinijos principus ir pozicijas bei pagrįstą susirūpinimą dėl Kinijos ir JAV santykių“, pridūrė ji.

Wang Yi atvyksta po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizito Pekine birželio mėnesį, jis buvo pirmas nuo 2018 m. į Kiniją atvykęs aukščiausio rango JAV pareigūnas. A. Blinkenas 11 valandų bendravo su aukščiausia Kinijos vadovybe, įskaitant Xi Jinpingą. Pasak diplomatų, Wang Yi tikėsis panašaus susitikimo su prezidentu Joe Bidenu.

Pastarąjį kartą J. Bidenas ir Xi Jinpingas susitiko pernai lapkritį per G20 derybas Balyje, JAV prezidentas pakvietė Kinijos lyderį į San Franciską, kur kitą mėnesį JAV surengs Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

Paklaustas, ar per Wang Yi vizitą bus suderintas Xi Jinpingo atvykimas, kitas JAV pareigūnas paminėjo tik tai, kad J. Bidenas „ne kartą sakė, jog artimiausiu metu tikisi susitikti su prezidentu Xi Jinpingu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.