JAV pilotas, ne tarnybos metu mėginęs išjungti lėktuvo variklius, vartojo psichodelinius grybus

Antradienį teismo dokumentai parodė, kad ne tarnyboje buvęs JAV lakūnas, savaitgalį įpusėjus skrydžiui mėginęs išjungti lėktuvo variklius, vartojo stebuklingus grybus ir manė, kad jį ištiko nervinis priepuolis.

J. Emersonas (kairėje).<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Emersonas (kairėje).<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-25 09:20, atnaujinta 2023-10-25 09:51

Lėktuvo pilotai sekmadienį priveikė Josephą Emersoną ir išvedė iš kabinos, kai jis puolė ieškoti rankenų, kurios būtų išleidusios degalus.

J. Emersonas, sakęs policijai, kad nemiegojo 40 valandų, taip pat mėgino atidaryti avarinį išėjimą lėktuvo gale ir įgulai teko jį tramdyti, kol lėktuvas leidosi avariniu būdu. „Patraukiau abi avarinio išjungimo rankenas, nes maniau, kad sapnuoju ir tiesiog noriu pabusti“, – policijai sakė J. Emersonas.

Su tyrimą atliekančiu pareigūnu jis „kalbėjosi apie psichodelinius grybus ir sakė, kad tai buvo pirmas kartas, kai jis juos vartojo“.

44 metų vyras buvo suimtas sekmadienio vakarą, kai „Alaska Airlines“ lėktuvas avariniu būdu nusileido Portlande, Oregone.

J. Emersonas sėdėjo pilotų kabinoje sutinkamai su oro linijų politika tarnybos neinančių darbuotojų atžvilgiu. Kelionei vos prasidėjus J. Emersonas pasikalbėjo su lakūnais ir „mėgino stverti bei patraukti dvi raudonas rankenas, kurios būtų įjungusios lėktuvo avarinę gaisro gesinimo sistemą ir išjungusios degalus varikliams“, – pranešė Teisingumo departamentas. „Po trumpos fizinės kovos su pilotais J. Emersonas išėjo iš kabinos“.

Pirmadienį „Alaska Airlines“ pranešė, kad pilotai greitai sureagavo ir saugiai nutupdė lėktuvą. „Skrydžio palydovės uždėjo J. Emersonui ant riešų tramdomuosius įtaisus ir pasodino lėktuvo gale“, – pranešė Teisingumo departamentas. „Lėktuvui leidžiantis J. Emersonas mėgino sugriebti avarinio išėjimo rankeną. Skrydžio palydovė jį sustabdė uždėjusi rankas ant jo rankų“.

Oregono apygardos prokuratūra pranešė, kad J. Emersonui gresia federalinis kaltinimas įgulos narių ir palydovų trukdymu. Oregone jam taip pat pateikta daugybė kaltinimų, įskaitant pasikėsinimu nužudyti, beatodairišku elgesiu, sukėlusiu pavojų orlaiviui.

„Alaska Airlines“ antradienį pranešė, kad J. Emersonas „neribotam laikui pašalintas iš tarnybos ir atleistas iš visų pareigų“.

2015 m. kovą pilotas tyčia sudaužė iš Barselonos į Diuseldorfą skridusį „Germanwings“ lėktuvą, žuvo visi 144 juo skridę keleiviai ir šeši įgulos nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.