ES planas pribloškia: Maskvoje rengia kino festivalį

Nepaisant Rusijos karo Ukrainoje, Europos Sąjunga (ES) šį lapkritį sugrąžins į Rusiją Europos kino festivalį.

ES kino festivalis Maskvoje.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
ES kino festivalis Maskvoje.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 12:17 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 12:19 PM

Per festivalį, 2022 m. neįvykusį dėl karo, lapkričio 1–15 d. internetu daugiausia nemokamai bus parodytas 21 filmas iš ES šalių, įskaitant Vokietiją, Prancūziją, Ispaniją, Italiją, Čekiją ir Liuksemburgą, pranešė ES delegacija Rusijoje.

Net ir sunkiame Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste ES nori parodyti, kad europiečių ir rusų santykiai gali tęstis, Maskvoje sakė ES ambasadorius Rusijoje Rolandas Galharague.

Pasak jo, dėl karo ES nutraukė bendradarbiavimą su Rusijos vyriausybe, bet tai neturėtų atsiliepti Rusijos žmonėms. „Kinas vienija žmones“, – viename Maskvos kino teatre atrinktiems svečiams sakė diplomatas. „Rusijos kultūra ir menas taip pat yra Europos kiną praturtinantis šaltinis“, – sakė ES ambasadorius.

Bus parodyti ir du bendros produkcijos filmai, kurių kūrime dalyvavo Rusija.

Daug rusų menininkų paliko tėvynę, nes nebegali laisvai dirbti šalyje, kurioje Vakarų kultūra oficialiai demonizuojama. Ypač kino kūrėjai ne kartą skundėsi Rusijos kultūros ministerijos vykdoma cenzūra, pavyzdžiui, atsisakant išduoti licencijas filmų platinimui kino teatruose.

Per ES Maskvoje surengtą festivalio pristatymo renginį ekrane mirgėjo šūkiai apie laisvę ir žmogaus teises. Kai kurie viešai neskelbtos peržiūros svečiai kalbėjo apie bauginimo ir baimės atmosferą, persmelkusią visą Rusijos visuomenę.

Filmai, tarp jų ir dokumentiniai, bus rodomi internetinėje kino platformoje „Coolplay“ originalo kalba su subtitrais. Prieiga be išankstinės registracijos prieinama tik žiūrovams Rusijoje arba užsienyje esantiems žmonėms, turintiems prieigą prie virtualaus privataus tinklo VPN, Maskvoje sakė ES atstovybės diplomatas. Pasak jo, kai kurie filmai buvo rodomi Europos ir tarptautiniuose kino festivaliuose ir sulaukė palankaus tiek kritikų, tiek žiūrovų vertinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.