JT: Kongo Demokratinėje Respublikoje perkeltųjų asmenų skaičius pasiekė 6,9 mln.

Jungtinės Tautos pirmadienį pranešė, kad Kongo Demokratinėje Respublikoje dėl stiprėjančio smurto šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius pasiekė rekordinį skaičių – 6,9 mln. žmonių.

Kongo Demokratinė Respublika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kongo Demokratinė Respublika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 1:28 PM

Konfliktas tarp „Mouvement du 23 Mars“ (M23) sukilėlių ir Kongo Demokratinės Respublikos vyriausybei lojalių sukarintų pajėgų nuo spalio pradžios suintensyvėjo rytinėje Šiaurės Kivu provincijoje, ypač į šiaurę nuo provincijos sostinės Gomos.

JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) teigė, kad daugeliui žmonių, kurie pabėgo iš savo namų, bet liko KDR teritorijoje, labai reikia pagalbos, kad galėtų patenkinti savo bazinius poreikius.

„TMO stiprina pastangas išspręsti sudėtingą ir užsitęsusią krizę KDR, nes šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius visoje šalyje išaugo iki 6,9 mln. žmonių – didžiausio iki šiol užfiksuoto skaičiaus, – sakoma jos pareiškime. – Dėl tebesitęsiančio konflikto ir didėjančio smurto KDR susiduria su viena didžiausių pasaulyje vidinio gyventojų perkėlimo ir humanitarinių krizių“.

M23, kuri nuo 2021 metų užėmė dideles teritorijas KDR rytuose, yra viena iš kelių sukarintų grupuočių, kurios, nepaisant tarptautinių taikos palaikymo pajėgų buvimo, kontroliuoja didžiąją regiono dalį.

TMO misijos KDR vadovas Fabienas Sambussy teigė: „Kongo gyventojai jau dešimtmečius išgyvena krizių virtinę. Dėl naujausio konflikto paaštrėjimo per dar trumpesnį laiką namų neteko dar daugiau žmonių, kaip retai kada anksčiau. Turime skubiai suteikti pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.