Sulaukusi pilnametystės, Ispanijos sosto įpėdinė duos priesaiką, leisiančią jai tapti monarche

Ispanijos karūnos įpėdinė princesė Leonor per savo 18-ąjį gimtadienį antradienį prisieks ištikimybę Konstitucijai – tai svarbus įvykis, padėsiantis atversti naują monarchijos puslapį po skandalų sutepto jos senelio Jono Karolio karaliavimo.

Princesė Leonor.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Princesė Leonor.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 11:23 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 11:24 PM

Madrido rotušė pastatys centrinėje Puerta del Sol aikštėje milžiniškus ekranus, kad visuomenė stebėtų ceremoniją per specialiai rengiamą parlamento sesiją, gatves papuoš būsimosios karalienės atvaizdai.

Davusi priesaiką, princesė Leonor teisiškai galės pakeisti savo tėvą karalių Pilypą VI ir automatiškai taps valstybės vadove monarchui nesant. „Labai gerai suprantu ir suvokiu savo pareigą ir atsakomybę“, – sakė ji anksčiau šį mėnesį per ceremoniją įteikiant prestižinius Astūrijos princesės apdovanojimus, pavadintus pagal jos oficialų sosto įpėdinės titulą.

Leonor senelis Jonas Karolis prisiekė 1969 m., kai diktatorius generolas Francisco Franco įvardijo jį savo įpėdiniu, tėvas Pilypas davė priesaiką 1986 metais. Jonas Karolis pradėjo valdyti 1975 m. po F. Franco mirties ir buvo plačiai gerbiamas už vaidmenį padedant Ispanijai pereiti nuo diktatūros prie demokratijos. Tačiau jo valdymą užtemdė nuolatinis gėdingų istorijų apie jo meilės nuotykius ir asmeninius turtus srautas žiniasklaidoje. 2014 m. dėl skandalų ir sveikatos problemų jis atsisakė sosto, 2020 m., tiriant jo finansinius reikalus, savo noru išvyko į tremtį Abu Dabyje. Tyrimai nutraukti dėl senaties ir jo, kaip monarcho kalbamu metu, neliečiamumo.

„Leonor manija“

Buvęs rojalistų dienraščio ABC redaktorius ir knygos apie karalių Pilypą autorius Jose Antonio Zarzalejosas sakė, kad Jonas Karolis buvo „išskirtinis, pamatus paklojęs karalius“, bet blogai baigė dėl dviejų potraukių: sekso ir pinigų. „Jo sūnus atkūrė monarchijos reputaciją, o anūkė suteiks jai tęstinumą“, – sakė jis.

Pilypas įdėjo daug pastangų ir atsiribojo nuo skandalų apimto tėvo, atsisakė jo palikimo ir įvedė karališkosios šeimos narių „elgesio kodeksą“.

Jonas Karolis antradienio ceremonijoje parlamente nedalyvaus. Tačiau, pasak Ispanijos spaudos, jis turėtų dalyvauti privačiame vakarėlyje netoli Madrido esančiuose El Pardo rūmuose, tai bus pirmasis po išvykimo į tremtį oficialus karališkosios šeimos susibūrimas, kuriame jis dalyvaus.

Leonor, kitaip nei jos senelis, sugebėjo pavergti net ir monarchijai nepalankius kairiuosius. Jos gerbėjų daugėja, artėjant pilnametystei naujausio įžymybių žurnalo „Lecturas“ numerio pirmasis puslapis skirtas „Leonor manijai“.

Vis dėlto ne visi nusiteikę taip palankiai. Šeštadienį Madride per monarchiją panaikinti norinčių respublikonų susirinkimą perskaitytame manifeste Leonor priesaikos ceremonija atmesta kaip „istoriškai korumpuotos ir vis labiau nuo piliečių nutolusios“ institucijos įtvirtinimo aktas. Katalonų ir baskų separatistų partijos, taip pat kraštutiniai kairieji, ceremoniją boikotuos.

„Be šleifo“

Leonor, be ispanų, kalba prancūzų, anglų ir katalonų kalbomis, taip pat mokosi dviejų Ispanijoje vartojamų regioninių galisų ir baskų kalbų. Baigusi tarptautinį bakalaureatą Atlanto koledže Velse, būsimoji Ispanijos ginkluotųjų pajėgų vyriausioji vadė rugpjūtį pradėjo trejus metus truksiančius karinius mokymus karo akademijoje šiaurės rytiniame Saragosos mieste. Princesė, kaip ir jos tėvas Pilypas, praleis metus kiekviename ginkluotųjų pajėgų skyriuje.

Anksčiau šį mėnesį Leonor, vilkėdama kariuomenės uniformą, pirmą kartą su tėvais dalyvavo Ispanijos nacionalinės dienos ceremonijoje. Pasak J. A. Zarzalejoso, ji kuria „priešingą nei jos senelio įvaizdį, paskui ją nesivelka joks šleifas, jos istorija – normalus gyvenimas ir studijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.