A. Blinkenas įspėja dėl stiprėjančio Šiaurės Korėjos ir Rusijos karinio bendradarbiavimo

JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas ketvirtadienį įspėjo, kad Šiaurės Korėjos ir Rusijos kariniai ryšiai stiprėja ir yra pavojingi.

A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-09 09:47, atnaujinta 2023-11-09 10:42

JAV, Pietų Korėja ir Japonija pastarosiomis savaitėmis ne kartą sukritikavo Šiaurės Korėją už tai, kad ši padeda Rusijai kariauti Ukrainoje. Seulas sako, kad Pchenjanas mainais už ginkluotę ir amuniciją gauna kosmoso technologijų.

A. Blinkenas šiuo metu vieši Pietų Korėjoje. Jis į šią šalį atvyko po Didžiojo septyneto (G7) šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo Japonijoje. Amerikiečių diplomatas ketvirtadienį susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk Yeolu ir kitais aukšto rango pareigūnais.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja yra „giliai susirūpinusios dėl stiprėjančio ir pavojingo KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) karinio bendradarbiavimo su Rusija“, pareiškė A. Blinkenas, kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje su savo kolega iš Pietų Korėjos.

„KLDR tiekia Rusijai karinę įrangą agresijai Ukrainoje vykdyti, o Rusija teikia KLDR technologijas ir paramą, skirtą šios karinėms programoms“, – pridūrė A. Blinkenas.

Istorinėms sąjungininkėms Rusijai ir Šiaurės Korėjai šiuo metu taikomos tarptautinės sankcijos – Maskva jų susilaukė dėl savo karo prieš Ukrainą, o Pchenjanas nubaustas už branduolinių ginklų bandymus.

Stiprėjantis šių šalių karinis bendradarbiavimas kelia nerimą Ukrainai ir jos sąjungininkams.

Pietų Korėja yra pareiškusi, kad Pchenjanas tiekia ginkluotę mainais į Rusijos kosmoso technologijas, galinčias padėti jam iškelti į orbitą karinį palydovą.

Tačiau Kremlius praėjusį mėnesį aiškino, kad esą nėra jokių įrodymų, jog Šiaurės Korėja tiekia Rusijai ginklus.

A. Blinkenas ketvirtadienį taip pat paragino pagrindinę Šiaurės Korėjos sąjungininkę Kiniją atlikti vaidmenį pažabojant Pchenjano ginklų programas, įskaitant „neatsakingus“ raketų bandymus. JAV valstybės sekretorius atkreipė dėmesį, kad Kinija gali daryti „realią įtaką“, nes su Šiaurės Korėja palaiko „unikalius“ ryšius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.