Ispanijos premjeras sudarė svarbų susitarimą su Katalonijos separatistais

Ispanijos premjero partija pasiekė prieštaringai vertinamą susitarimą su Katalonijos separatistais, leisiantį Pedro Sanchezui sudaryti vyriausybę ir likti valdžioje, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

Ispanijos premjeras sudarė svarbų susitarimą su Katalonijos sepa.atistais<br>EPA-ELTA nuotr.
Ispanijos premjeras sudarė svarbų susitarimą su Katalonijos sepa.atistais<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 11:39 AM

Mainais už paramą separatistams pažadėtas įstatymo projektas, suteiksiantis amnestiją baudžiamojon atsakomybėn patrauktiems katalonams už jų nesėkmingas pastangas 2017 m. atskirti Kataloniją nuo Ispanijos. Siūlomas įstatymo projektas sukėlė protestus visoje šalyje, tūkstančiai žmonių protestavo prieš jį sostinėje Madride.

Per parlamento rinkimus liepos 23 d. ministro pirmininko P. Sanchezo socialistai užėmė antrąją vietą, premjeras iki lapkričio 27 d. turi suburti veiksmingą koaliciją, kitaip laukia nauji rinkimai. P. Sanchezui reikalinga Katalonijos nepriklausomybės partijų parama ir jis sutiko su jų reikalavimais pasiūlyti amnestiją visiems, persekiojamiems dėl jų vaidmens nesėkmingai siekiant Katalonijos nepriklausomybės 2017 metais.

Opozicinės partijos ir Ispanijos teismų sistemos nariai kaltina P. Sanchezą korupcija ir teisinės valstybės principų atsisakymu.

Šaltinis, žinantis apie socialistų ir katalonų partijų derybas, ketvirtadienį sakė, kad susitarimas pasiektas ir vėliau tą pačią dieną bus išsamiau pristatytas Briuselyje. Šiuo metu Briuselyje gyvena Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemontas, pabėgęs iš Ispanijos į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.