J. Bidenas ir Xi Jinpingas trečiadienį susitiks Kalifornijoje

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas trečiadienį susitiks Kalifornijoje vyksiančio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikimo kuluaruose. Tai penktadienį Vašingtone pranešė Baltieji rūmai. Abu prezidentai asmeninių pokalbių nėra susitikę nuo G20 viršūnių konferencijos 2022 m. Indonezijos Balio saloje. Abiejų didžiausių pasaulio ekonomikų santykiai jau seniai yra labai įtempti.

Xi Jinpingas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-10 16:24

Nesutarimus, be kita ko, kelia rimtas prekybos konfliktas bei JAV sankcijos Kinijos įmonėms. Kritikos sulaukia ir Pekino pozicija dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, nes Kinija dedasi esanti neutrali, tačiau tuo pat metu laikoma svarbiausia Rusijos partnere, remiančia Maskvą.

Ypač daug ginčų kyla dėl Taivano. Sala, kurią nuo Kinijos skiria tik sąsiauris, jau dešimtmečius turi demokratinę vyriausybę. Tačiau Pekinas daugiau kaip 23 mln. gyventojų turinčią šalį laiko savo teritorijos dalimi. Tvyro nerimas, kad Kinija gali įžengti į Taivaną, kaip Rusija į Ukrainą. J. Bidenas tokiu atveju yra pažadėjęs Taivanui ir JAV dalinių karinę paramą. Pekinas savo ruožtu piktinasi bet kokiu amerikiečių „kišimusi“ į vidaus reikalus.

Baltųjų rūmų duomenimis, J. Bidenas ir Xi Jinpingas susitikime Kalifornijoje aptars dvišalius klausimus, atvirų ryšių kanalų išlaikymo svarbą bei virtinę regioninių ir globalių temų.

Abiejų prezidentų susitikimas buvo rengiamas daugelį mėnesių. J. Bidenas, be kita ko, siuntė į Kiniją valstybės sekretorių Antony‘į Blinkeną, iždo sekretorę Jant Yellen ir prekybos sekretorę Giną Raimondo. J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas, be to, Vienoje ir Maltoje susitiko su Kinijos vyriausiuoju diplomatu Wang Yi. Spalio pabaigoje šis lankėsi Vašingtone. Visa tai buvo skirta pasiruošti lyderių susitikimui.

Aukšti JAV vyriausybės atstovai pabrėžia, jog iš susitikimo nereikėtų tikėtis didelių rezultatų. Anot jų, „iš tikrųjų kalba eina apie konkurencijos valdymą, konflikto rizikos mažinimą ir ryšių kanalų išlaikymą“. Tikslas yra stabilizuoti santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.