Vokietija: Izraelis negali prarasti progos pasiekti taiką su arabų pasauliu

Izraelis negali dėl karo su „Hamas“ prarasti „istorinės galimybės“ pasiekti taiką su arabų valstybėmis, penktadienį leisdamasi į kelionę po Vidurio Rytus sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė.

A. Baerbock.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
A. Baerbock.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-10 14:15

Annalena Baerbock Vidurio Rytuose lankysis jau trečią kartą po Palestinos smogikų grupuotės „Hamas“ iš Gazos Ruožo spalio 7 d. įvykdyto išpuolio, po kurio įsiplieskė konfliktas su Izraeliu.

Viena iš stotelių jos kelionės metu bus Jungtiniai Arabų Emyratai, santykius su Izraeliu normalizavę 2020 m.

Ji taip pat lankysis Saudo Arabijoje, kuri taip pat svarstė galimybę normalizuoti santykius su Izraeliui, tačiau prasidėjus šiam karui derybos buvo sustabdytos.

Be to, A. Baerbock lankysis ir Izraelyje.

„Šioje beveik neįveikiamoje sumaištyje labai svarbu nepamiršti pagrindinių dalykų“, – sakė ji.

„Istorinės progos Izraeliui pasiekti taiką su savo arabų kaimynais negalima prarasti, nes teroristai būtent to ir siekia.

Ir netgi jei dėsime pastangas, kad būtų paleisti įkaitai, į Gazą būtų tiekiama humanitarinė pagalbą arba užkirstas kelias smurtui išplisti po regioną, mums pasiseks tik tuo atveju, jeigu suvienysime jėgas su arabų įlankos šalimis.“

Ji taip pat pridūrė, kad „tik vėl susitarus gyventi dvejose valstybėse vieniems šalia kitų, ir izraeliečiai, ir palestiniečiai galės gyventi taikiai, saugiai ir oriai“.

Šaltinis užsienio reikalų ministerijoje nurodė, kad A. Baerbock kelionės metu, be kita ko, bus kalbama apie pastangas išlaisvinti Vokietijos piliečius, esančius tarp „Hamas“ paimtų įkaitų, taip pat „dramatišką“ humanitarinę padėtį Gazoje.

Berlynas pasmerkė Palestinos smogikų išpuolį ir pareiškė, kad Izraelis turi teisę gintis. Izraelio valdžios teigimu, islamistai nužudė daugiau nei 1 400 žmonių, pagrinde civilių, ir paėmė apie 240 įkaitų.

Vokietija taip pat buvo viena iš šalių, kvietusių kare padaryti „humanitarinių pertraukų“, kad galima būtų palengvinti Gazos gyventojų kančias. Anot „Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos, per bombardavimą ir sausumos operaciją Gazoje jau žuvo daugiau nei 10 800 žmonių, tarp žuvusiųjų daug vaikų.

Kaip sakė JAV prezidentas Joe Bidenas, Izraelis sutiko puolime padaryti pertraukų, tačiau atmetė galimybę sudaryti platesnio masto paliaubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.