Londone per Paliaubų dieną 300 tūkst. žmonių išėjo į mitingą palestiniečiams palaikyti

Apie 300 tūkst. žmonių šeštadienį žygiavo per Jungtinės Karalystės sostinę – taip Palestinos šalininkai vėl ragino nutraukti ugnį Gazos Ruože.

Propalestinietiškos eitynės Londone.<br>EPA-Eltos nuotr.
Propalestinietiškos eitynės Londone.<br>EPA-Eltos nuotr.
Propalestinietiškos eitynės Londone.<br>EPA-Eltos nuotr.
Propalestinietiškos eitynės Londone.<br>EPA-Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 8:43 PM, atnaujinta Nov 11, 2023, 8:44 PM

Valdžios institucijos baiminosi neramumų, nes „Nacionalinė eisena už Palestiną“ buvo suplanuota per Paliaubų dieną – kasmetinį Didžiosios Britanijos žuvusiųjų Pirmajame pasauliniame kare minėjimą. Buvo pranešta apie dešimtis sulaikymų.

Eitynės pajudėjo po to, kai Londono centre, prie Kenotafo memorialo, žuvusieji per karą buvo paminėti dviem tylos minutėmis.

Policijos atstovas sakė, kad eisenoje dalyvauja apie 300 tūkst. žmonių.

Protestuotojai mojavo juodos, raudonos, baltos ir žalios spalvų Palestinos vėliavomis ir laikė iškėlę plakatus su užrašais „Nustokite bombarduoti Gazą“.

Nuo spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį, per kuriuos, Izraelio teigimu, žuvo mažiausiai 1 400 žmonių ir 239 žmonės buvo paimti įkaitais, Londone beveik kas savaitę rengiami mitingai.

Dėl atsakomosios Izraelio oro ir sausumos karinės operacijos, pasak „Hamas“ kontroliuojamos Sveikatos apsaugos ministerijos, Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 11 tūkst. žmonių.

Per protestą Londone skambėjo šūksniai „laisva Palestina“, „paliaubos dabar“ ir „Izraelis yra teroro valstybė“.

Susirėmimai

Londono policija per ankstesnes palestiniečių palaikymo eitynes suėmė beveik 100 žmonių, taip pat ir už paramą „Hamas“, kuri šalyje laikoma teroristine grupuote.

Kilus nuogąstavimams dėl viešosios tvarkos, penktadienį vakare ministras pirmininkas Rishi Sunakas paragino protestuotojus elgtis „pagarbiai ir taikiai“.

Eitynių organizatoriai pakeitė maršrutą nuo Haid Parko iki JAV ambasados pietų Londone, kad demonstracija neitų pro jokius žymius memorialus.

Aplink teritoriją, kurioje yra svarbiausi memorialai, buvo įrengtos metalinės užtvaros, taip pat sukurta uždara zona, o policija galės sulaikyti eitynių dalyvius, kurie bandys ją pažeisti.

Tūkstančiai žmonių, pasipuošusių raudonomis aguonomis – atminimo simboliu – stovėjo nulenkę galvas prie Kenotafo Vaithole ir dalyvavo iškilmingoje susikaupimo ceremonijoje; iškilmės šia proga vyko visoje šalyje.

Prie memorialo kilo nedideli susirėmimai, kai kontrprotestuotojai, kurių daugelis buvo apsirengę juodai, užsidengę veidus, o kai kurie mojavo Anglijos Švento Jurgio vėliava ir „Union Jack“, bandė pralaužti policijos linijas.

Vėliau netoliese esančiame kinų kvartale į pareigūnus buvo mėtomos raketos, pranešė policija. Be to, policija pranešė, kad, siekdama „užkirsti kelią neramumams“, suėmė 82 kontrprotestuotojus, nes jie „bandė pasiekti pagrindinę protesto eiseną“.

Parama palestiniečiams yra ilgalaikė Didžiosios Britanijos kairiųjų politinių jėgų pozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.