Švedijos paraiška dėl narystės NATO įveikė dar vieną kliūtį Turkijoje

Švedijos paraiška įstoti į NATO įveikė dar vieną kliūtį iki jos ratifikavimo Turkijos parlamente – jį įtraukta į Užsienio reikalų komiteto darbotvarkę, ketvirtadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

 Švedijos ir Turkijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
 Švedijos ir Turkijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-16 20:35

Komitetui apsvarsčius paraišką, ji gali būti pateikta parlamentui Ankaroje balsuoti. Tačiau balsavimo data dar nenustatyta.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pasveikino šį žingsnį ir sakė, kad Švedijos narystė sustiprins NATO. „Taip pat tikimės, kad netrukus galėsime pasveikinti Švediją kaip sąjungininkę“, – J. Stoltenbergas parašė socialiniame tinkle „X“. Be Turkijos, tik Vengrijos parlamentas dar turi ratifikuoti Švedijos prisijungimą prie Vakarų aljanso.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris spalio pabaigoje po ilgų ginčų pasirašė stojimo protokolą, penktadienį turėtų atvykti į Berlyną.

Turkija daug mėnesių blokavo Švedijos stojimą, motyvuodama tuo, kad ši esą nesiima veiksmų prieš „teroristines organizacijas“, veikiančias savo teritorijoje.

Ankaros susirūpinimą kelia Kurdistano darbininkų partija (PKK) ir Sirijoje įsikūrę Liaudies gynybos daliniai (YPG).

Švedija kartu su Suomija pateikė paraišką įstoti į NATO 2022 metų gegužę, praėjus keliems mėnesiams po Rusijos invazijos į Ukrainą. Balandžio pradžioje Suomija įstojo į aljansą kaip 31-oji jo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.