Xi Jinpingas: Kinija su niekuo nekariaus

Kinija nepradės ginkluoto konflikto su jokia šalimi, po trečiadienį įvykusio svarbaus viršūnių susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu sakė prezidentas Xi Jinpingas.

Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 9:38 AM, atnaujinta Nov 16, 2023, 10:24 AM

„Kinija nesiekia įgyti įtakos sferų ir su jokia šalimi nei šaltojo, nei karštojo karo nekariaus“, – kreipdamasis į San Franciske susirinkusius verslo lyderius kalbėjo jis.

Jis sakė, kad Kinijai, kuri yra antroji pagal dydį pasaulio ekonomika, buvo naudinga pasaulio santvarka, kurioje dominavo JAV, pridurdamas, kad geri tarpusavio santykiai yra gyvybiškai svarbūs abiem šalims.

„Manau, kad Kinijos ir JAV santykių durims atsivėrus, jos daugiau nebeužsidarys“, – sakė jis.

Kalifornijoje susitikę J. Bidenas ir Xi Jinpingas sutarė atgaivinti pastaraisiais metais klimpstančius santykius ir sustiprinti tiesioginį asmeninį judviejų bendravimą.

Xi Jinpingas sakė, kad Kinija nori toliau gerinti savo santykius su Vašingtonu ir užtikrino JAV, kad jo šalis nesiekia konfrontacijos su niekuo.

„Didžiojo kinų tautos atsinaujinimo negalima pasiekti be taikos ir stabilumo tarptautinėje arenoje, – sakė Xi Jinpingas. – Siekdami modernizacijos, mes niekada nebegrįšime į senąjį karo, kolonizacijos, plėšikavimo ar prievartos kelią.“

Taivano klausimas

Tuo metu Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi „labai gerais, išsamiais ir intensyviais“ pavadino asmeninius šalies vadovo Xi Jinpingo ir JAV prezidento Joe Bideno pokalbius. Susitikimas vyko kritiniu abiejų valstybių santykių etapu, sakė jis po pokalbių San Franciske. „Tarptautinei bendruomenei labiau nei kada nors anksčiau reikia stabilių santykių tarp Kinijos ir JAV“, – pabrėžė ministras.

Susitikime Xi Jinpingas Taivano klausimą pavadino svarbiausia ir jautriausia tema dvišaliuose santykiuose. Anot Pekino pranešimo, Kinijos vadovas paragino JAV vyriausybę nutraukti Taivano apginklavimą ir neremti jo nepriklausomybės. Kartu jis per pokalbį su J. Bidenu esą pareiškė, kad Kinija „nesuvaldomai“ įgyvendins susijungimą su Taivanu.

Kinija 23 mln. gyventojų turintį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi. Tvyro nerimas, kad Kinija gali įžengti į Taivaną, kaip Rusija į Ukrainą. J. Bidenas tokiu atveju pažadėjo ir JAV dalinių karinę paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.